Friday, July 23, 2010

Black cat.


Okei ini adalah satu ilusi optikal. Anda boleh mengguna membuatkan kucing di atas rotate in either direction yang anda suka with a little bit of practise. Can u? I can. =)

Tuesday, July 20, 2010

kempen anti virus.

Hello dude and dudettes!

Mungkin anda ingat sebelum ini aku ada cerita aku dah berjaya membuang duit ke atas custom built desktop baru. Oleh kerana desktop itu adalah custom built maka of course ia tidak datang dengan perisian2 halal seperti os windows dan antivirus. Mahal tu lari budget bai nak beli secara ala carte. Ah kalau ada budget lebih pun tak mungkin aku beli apa apa software dasar kedekut es hol. Aha. Makanya hendak tak hendak aku pun berusaha mencari perisian2 terbaik untuk desktop ini, dan apa guna kalau dah jumpa simpan sorang sorang kan. So kali ini dengan kecoolan tidak terhingga  aku rela hati berkongsi perisian yang sesuai untuk korang dan korang yang sama2 kedekut es hol untuk mengeluarkan duit ke atas software macam aku. Aha.


Introducing,

ESET Nod32 Antivirus Home Edition

Okey. Maybe ada yang tak tahu dan tertanya tanya what the what is ESET nod32 antivirus tak pernah dengar pun. Ya mungkin di Malaysia masih kurang popular berbanding Kaspersky, Bitdefender, Avira, AVG, Norton, Panda dan lain2 lagi. Actually jika anda rujuk carta latest kajian Antivirus terbaik semasa, ESET Nod32 adalah antivirus di ranking ketiga, di bawah Bitdefender (1), dan Kaspersky (2). Yang antivirus lain2 semuanya di bawah ESET Nod32. Mengapa aku pilih ESET Nod32 bukan Kaspersky atau Bitdefender?

Ada dua reason.

1: Susah cari key untuk bitdefender dan kaspersky yang valid. Point ini juga berkaitan dengan sifat kedekut es hol untuk beli yang halal. Lain pula untuk antivirus Nod32, senang gila nak cari key yang valid. Kang aku bagi link.

2: ESET Nod32 adalah jauh lebih ringan dari Bitdefender dan Kaspersky yang ram consuming. Even the installer pun cuma about 32mb sahaja. Sumpah tak rasa apa2 berat sikit pun.

ESET Nod32  adalah the best dan recommended setelah aku cuba. Ringan dan efisien. Serta boleh update. Aha. So, untuk anda semua, stop guna avg free atau avira free korang!

link untuk download eset nod32 home antivirus:

link untuk  username & password ( as validation key)


http://www.densu-nod32-blogspot.com/

rejoice with kempen anti virus!

Friday, July 16, 2010

a thought in a flash.


Hello Malaysia.

Adakah anda sudah dengar khabar harga minyak naik? Yeah kompem semua orang dah tahu minyak naek 5 sen per liter. Dah huru hara dah status2 di facebook rakyat Malaysia. Maybe diorang rasa ada orang2 kerajaan nak spy status diorang untuk maklum balas rakyat kot? aha. Cuma di sini aku ada observe something. Satu sikap orang Malaysia yang tak berapa betul. Dont worry kerja saya bukan condemn all the malaysians hari2, since im a malaysian too. Melayu jati kedah lagi cheq ni ha.

Cuba usha status di bawah. Aku ambil dari fb.

"Menyusah kan rakyat bila harga minyak walaupun 5 sen! Dari situ lah segala macam benda akan naik harga! Kenapa Kerajaan  BN tidak boleh fikir sedalam-dalamnya? Sedangkan hanya tinggal 1 bulan lgi untuk menyambut Ramadhan. Inikah yg DIDAHULUKAN RAKYAT atau POKET BN DIDAHULUKAN?"

Okey. Seperti biasa setiap kali minyak naik of course ramai mengeluh. Minyak naik 50 sen, RM 1, saya faham anda semua mengeluh. Tapi some of Malaysians nampaknya dah terlalu biasa mengeluh dan  laju condemn others, even bila minyak cuma naik 5 sen. Please, stop budaya mengeluh. U can criticise the government all you want, im not an extreme gov supporter myself, but please do put some thoughts in it. Jangan asal apa2 jadi sedikit pun nak mengamuk tak tentu hala. I am sure all of you know oil price isn't static, its floating. The truth is bila minyak naik subsidi kerajaan yang tanggung kenaikan itu. Dan bila analisis ekonomi bahawa budget subsidi tak selari dengan kenaikan harga minyak dunia barulah kerajaan naikkan harga minyak tempatan. Yeah, definitely all of you know this. Go figure, right?. I wont talk about all the statistics and analytical facts sebab tak ada verification here. Saya boleh letak beratus graphs dan statistics dan anda pun tak tahu jika saya tipu atau tidak. So let discuss secara general sahaja.

I myself study on a course that closely related with Oil & Gas field. My internship subject is related to monitoring oil prices, so i can determine off shores production loss and blah blah. Dan saya juga tahu bahawa minyak Malaysia adalah lebih murah dari minyak Indonesia, negara yang lebih miskin dari kita. Or Thailand, lihat sajalah betapa ketat kawalan mengelak seludup minyak di sempadan. Do not compare our price to brunei's you bloody fool. Brunei is a small country.  Imagine managing a country with a size of Malacca, but with oil resources size double of Malaysia's. Get it?

The usual quote bila mengeluh, "Our country produce oil, why cant we get cheap fuel?". Ini arrogance namanya. In case you dont know, we are exporting our highly quality oil, so we are not using our own oil. Ok imagine we do not export our oil, we use it for ourselves then yes we do get cheap oil, tapi pendapatan per kapita rakyat Malaysia akan menjunam dari average rm2000, maybe to as low as rm1000. Terutamanya yang bekerja dengan kerajaan. We currently are enjoying a hundred of billions money we get from oil exporting, indirectly. I myself cant see how the idea of having cheap oil price in exchange to a large decrease of people's monthly pay is better. Dan juga merujuk kepada status di atas, i believe the government, including experts, dah fikir dalam sedalam dalamnya dont worry.

Personally, saya agak muak dengan sikap most of the Malaysian yang suka mengeluh tak tentu hala. Come on guys. Jangan asyik jump into the bandwagon. Orang lain mengamuk kita pun nak mengamuk. Ini bukan zaman Hang Tuah dan Hang Jebat, cuma dua pihak untuk dipilih. We can stand for ourselves, fikir sendiri, dan buat keputusan sendiri. Most of Malaysians tend to be too pro on one side. Bak kata seorang rakan bernama Crot, orang Malaysia yang kanan terlalu kanan yang kiri terlalu kiri. Please, be critical, dan criticise dengan otak. Jangan bangkang semua benda dan jangan sokong semua benda.

Ladies & Gentlemen,
Panjang sudah coretan saya. Maka dengan ini saya tamatkan syarahan saya ini dengan ungkapan terima kasih sekian wabillah hi taufik wal hidayah assalamualaikum. Renung2 kan dan selamat beramal!


Tuesday, July 13, 2010

Joke of the Day



Lawak gampang dari Emmanuel Eboue di World Cup. Aku gelak macam nak gila bila tengok. Kalau korang tak gelak sumpah korang racist. Haha.

Monday, July 12, 2010

Kinaaa... thoowwwwww. heeiiiiiiiiiiiyeaahh.

Cuba baca tajuk post ini.
Tak2, sila baca dengan penuh feeling bukan tanpa perasaan.

Kinaaa.... Thoooowwwwwwww

heiiiiiiiyeahhhhhhhh

Aha. Sound familiar?.Adakah anda terbayang silhouette seorang budak africa melambai2? Jika ya itu bermakna anda telah kemaruk world cup. Well, weep you tears dan terimalah kenyataan world cup sudah tamat. Tamat dengan agak tak bergaya bagi aku kerana team favourite cuma di tempat ketiga. Ah okei lah tu dari team2 overrated yang lain tak sentuh semi final pun. Semalam terpaksa menyokong Spain untuk sementara kerana malu aa kalau team favourite kalah dengan runner up. Biar kalah dengan champion baru la boleh yakin untuk riak2 dan berkata setakat Netherlands tu nasib baik saja tak jumpa Germany di semi final pasti abang Sneijder tercungap2 mengejar larian Oezil.

Semalam game pun tidak exciting sangat kerana both team lebih banyak playsafe ibarat produk yang anda boleh dapati di kaunter 7 eleven berdekatan. Tersengguk jugalah bersama rakan2 di seksyen 15. Hujung2 di extra time baru permainan lebih fresh, itu pun setelah Mr. Cesc turun ke padang. Vicente de Bosque memang baghal kerana tidak selalu menurunkan Mr. Cesc malah lebih gemar menurunkan Busquets, mungkin ada skandal di balik tabir. Tidak nampak larian2 solo merbahaya ke depan Mr. Cesc dan through pass cantik untuk gol jaringan Iniesta? Man that is soo arsenal not barca. Please dont go we love you to be gunners. Sekurang2 nya permainan Mr. Cesc lebih bergaya dari permainan seorang team mate yang warm up hampir full match tapi masih kena hamstring selepas 5 minit di padang. Aha u know exactly who am i talking about. Haha. So funny la you Mr Nando. Por favor.

So, thats end it all. Sakit kepala kerana tak cukup tidur, jumpa lagi di WC 2014, jumpa lagi paul the octopus, good day people!



p/s: Oleh kerana Malaysia juga ada sotong, maybe kita boleh cuba meramalkan keputusan match2 liga super yang tiada orang perasan still berlansung semasa world cup ini. Tapi rasanya mencari seorang sotong adalah lebih mudah dari mencari seekor sotong untuk masa sekarang. Aha. Jadi laa asal sotong.


p/s: Look at here. Cuba baca last2 phrase. Nampak tak pemain yang saya suggestkan anda keep an eye on them sudah popular kaw2. Dan menang golden boot n best young player lagi. Superb. Maka dengan ini di sini saya mahu letak phrase yang sedikit annoying, " I told u so!". Haha.

Thursday, July 8, 2010

Germany 0-1 Spain


Ouh. Sebagaimana perasaan abang Schweinsteiger di dalam gambar di atas, begitu lah juga perasaan kami fan2 setia Germany. All and all, it has been a good run that is worth remembered. Tak ada siapa yang perasan team Germany sebulan lepas, tapi kini semakin ramai telah berdaftar menjadi fans. Proud of u. My personal favourite player of the tournament pastilah abang Schweinsteiger, diikuti rapat Oezil. Good memories. Harap2 Arsenal beli Oezil. Untuk anda penyokong2 Spain pula, haram jadah lu Spain main pass2 yang membosankan tak ada arah tiba tiba dapat gol corner abang rambut mop kemudian mengaku paling hebat. Urgh. Jangan gusar this team akan kembali di Brazil 2014, ketika kelajuan encik Xavi ibarat kura kura tua, ketika abang rambut mop hanya berkain pelikat menonton di depan kaca televisyen. Ketika itu pasti Mesut Oezil, Marko Marin, Toni Kroos, Sami Khedira, Thomas Mueller, Holger Badstuber, Manuel Neuer dan Jerome Boateng sudah lebih matang dan berskill. Belum cakap abang Schweinsteiger yang baru berumur 25 tahun. Ok sekarang mari ramai2 berdoa Germany berjaya memperbudak budakkan Diego Forlan dan rakan2 di 3rd place playoff.


Post2 lepas dedicated to Germany in World Cup South Africa 2010:
May 13 2010: Guten Tag
June 14 2010: Germany 4-1 Australia
June 18 2010: Germany 0-1 Serbia
June 27 2010: Short Update
July 4 2010 : Germany 4-0 Argentina

note 1: Tiba2 berangan2 untuk berada di Brazil 2014 menonton secara Live. Agak2 mak aku kasi kah menghabis kan wang untuk World Cup bukan simpan untuk belanja kahwin di masa depan?
note 2: Sergio Ramos merupakan pemain paling dirty dalam tournament. Cilakak lu.

Sunday, July 4, 2010

Germany 4-0 Argentina

Helo.

Sila baca secara caution kerana anda mungkin annoyed dengan ayat2 riak yang akan dipaparkan.aha.

Yeahhh, setelah pasukan overrated England tewas 4-1(Anda boleh blame captain England yang kelabnya pun tak perform lansung apatah lagi di world cup), Germany telah membelasah Argentina 4-0.Watefff man Argentina yang digembar gemburkan begitu mantap dan gagah telah diayam2kan secara percuma oleh abang Schweinsteiger. Si kuda tua Klose pun masih mampu menjaringkan gol ke 13 dan 14 nya. Cuma perlu satu lagi untuk jadi penjaring terbanyak WC with abang Ronaldo botak. Tak sia2 semasa world cup 2002 dulu aku masih ingat guna nick 'Klose_Da_Blash' untuk chatting di MiRC. What the what am i thinking doh masa tu gila sakai nick buduh itu. Haha. Namun apa saja untuk kegilaan terhadap pasukan Germany. It is always worth it untuk jadi fan setia pasukan Germany since diorang always consistent especially dalam kejohanan2 besar biar pun kadang2 tak ada superstar pun masa tu. Runner up in Japan/ South Korea 02, 3rd in Germany 06, and runner up in Euro 08. Good times walaupun tak pernah menang.  Masih ingat kekecewaan terhadap Jurgen Klinsmann pada WC 2006 kerana menggunakan Lehmann sebagai keeper instead of the legendary Oliver Kahn. Buduh kalau tak mesti dah dapat beat Italy dan pergi final masa tu. Damn you Mr Lehmann.

Now, 2 games left. Hopefully, lepas untuk ke final. Semi final mungkin bertemu pasukan favourite Spain tapi somehow aku nak Paraguay menang bila lawan Spain malam ni. Ya,Paraguay menang world cup adalah still worth it untuk aku, walaupun Germany kalah. Perasaan pasti sama macam German menang. Hairan? Why? Kenapa?




Wah2 gambar siapa yang begitu mengghairahkan ini? aha. Inilah Larissa Riquelme, number 1 fan slash model dari Paraguay yang menjadi fokus media semasa di WC. Comel kan kalau dapat jadi awek mesti terus ajak nikah. Dan lebih terbaik adalah Larissa juga berjanji untuk strip dan lari marathon secara bogel jika Paraguay lift the trophy. Wah2. Sekaligus ini adalah kemenangan untuk seluruh kaum lelaki. Aha. Memang nice aku tahu kini semua jejaka berharap Paraguay menjuarai WC secara tiba2. Haha. Atleast far better dari tengok Maradona strip. Eishh. *Tembak kepala sendiri sebab terbayang*


p/s: today is soo much fun with all the guys dari zaman sekolah. Kongratulasi untuk Khairul Radzikin and Hanin atas pernikahan kamu berdua. Memang smart bila Jenal cerita korang kenal 2 bulan then terus decide nak kawin. Aku nak buat camtu jugak lah. Inspired abis dah ni. Haha.