Thursday, December 16, 2010

Ole ole oleee~


Helo dudes, dudettes. Apa khabar?
Semalam is a hectic day. Pagi jadi driver hantar parents, adik2 dan kakak ke airport, dorang bercuti ke Bali empat hari. Aku? Aku tak ikot. Sebab dah abeskan duet simpanan nak dekat seribu lebih beli Xbox 360 Slim dan TV. Hoho lagipun aku dah pegi Indonesia so cam malas da. So since semalam tinggal aku dan abang aku je kitorang pn decide few days earlier untuk pegi stadium, tengok semi final AFF Suzuki Cup Malaysia vs Vietnam. Semangat oi sampai beli baju lagi


Camne ntah leh terserempak ngan Nik, hosmet aku kat miri time internship. Kat Miri wat hape2 dengan mamat ni ah.

 
 Kitorang saje pilih tempat duduk dekat dengan Ultras. Ultras ni yang geng sorak Malaysia yang bergendang bagai. Memang meriah a. Tak abes2 nyanyi bersorak2 satu game. Hilang wei anak tekak.



Dan finally, memang tak rugi ah gue pegi. 2-0 oi. Gegak gempita stadium tiap kali gol. Meriah lansung tak sama dengan anda yang tengok depan tv sambil dengar ulasan Hasbullah Awang. Aha.

Saturday, December 11, 2010

Im telling you a suicide story. *Edited*

*Edited* Duhh. Post ini terpaksa dipadam kerana aku x comfortable tgk muka orang dah mati tiap kali bukak blog. Bad feng shui lah katakan. haha. Lagipun 1st rule aku tulis blog is avoid menulis tentang kesedihan, masalah, problems dan gundah gulana. I look at it as an attempt to gain sympathy and im not that pathetic. Plus im a positive person dan akan berusaha untuk terus positif, ibarat peserta fevret Fabio dalam Survivor S21 Nicaragua dan team Richard-Richard dalam The Amazing Race Asia s4. aha~

Wednesday, December 8, 2010

Gadis yang tak dapat berpisah, Jejaka yang tak dapat pergi.

Ni lagu yang takde a baru sangat tapi aku dengar sekali jatuh hati. Enjoice.

Friday, December 3, 2010

I am zero.

Kopak. Saya papa kedana. Kosong.
Semua kerana ini.



Xbox 360 Slim.
Tutup mata, keluar duit dari atm, bayar kepada apek cina yang tersengih.
Urgh.
Tak apa, pengorbanan untuk adik beradik. FYP juga mungkin akan terganggu untuk cuti ini. Haha.

Tuesday, November 23, 2010

The future.

Woah. 1 jam setengah lagi exam Heat Integration. Doakan gue.
Btw, pernah dengar Wan Kuzain?



Ni klip dari Buletin Utama



Sapa kata Malaysia takde Torres? Future looks indeed bright. Tapi maybe adik tak perlu balik main dengan kelab2 soccer Malaysia? Aha. agak2 game Football Manager taun bila boleh aku beli dia ni?

Monday, November 22, 2010

lets play..




Now guess!

p/s: yeah im not dead yet. lusa ada paper masih sempat  waste time sebegini.

Tuesday, November 2, 2010

Oh the sweetness.


what can i say,
what can i do,
rather than say,
i thank you.

this is what they say about sugar.

Monday, November 1, 2010

oh cey cey cey.

Sekarang 230 pagi. Kejap lagi 8 pagi ada test subjek major. 930 pagi ada FYP presentation.
Final Report FYP dan FYDP juga esok. Sayur.

Sudah 2 minggu lebih stress.
Raya haji tak dapat balik rumah, tengah exam..Elok2 pulak time maksu aku kawen. Aih guilty gila. Acu im super sori nak buat macam mana memang betul2 tengah2 jadual exam.  Hmm. Raya haji tak dapat balik, means hujung minggu ni nak tak nak perlu balik rumah! dah berapa lama tak balik alahai.

Trisemester? Im thankful. Saya bukan berminat sangat nak kerja pun. An added time to be lazying around in UTP with not more than two classes for each semester left? Without the burden of kerja2 seorang engineer dan expectations2 managers? Priceless.

Wednesday, October 20, 2010

Redundant Idiocy.

Oh, what a creature, so beautifully alive,
If ever I to you say harsh words, They're lies.
For your friendship I cherish, A kiss on the hand,
Forever I'll be there, please understand.
I meant not to hurt you, it wasn't my wish,
I will never desert you, I know what I've risked.
Although times are hectic and strange on the mind,
I'll always stay loyal, despite troubles we'll find.
So know that I'm sorry, accept this apology,
With me, need not worry, so please forgive me.



We all know there's one who differs
Lets not fell into this set-up trap.

Monday, October 18, 2010

The honours.

Oh this weekend adalah paling memenatkan. Convo akak aku but macam convo aku dah.
Jadi photographer la, amekkan robe la, teman ke sana ke sini, urgh. And the worst thing is, ive a lot of things left to do! amekkan gambar frame, hantar robe, amek transcript bla bla bla. Adui. Camana lah convo sendiri tahun depan pasti lagi membunuh.

Btw,

Congrats Ain Nadhila for ur 1st Class Honour graduation!
Semoga jadi Chemical Engineer yang hebat.
Agak jeles lah hopefully saya pun dapat 1st class.
dan thanks juga for the payment. Hoho. I promise u and ur friends each of the 600++ pictures is satisfying and georgeously beautiful. Like this;


 




Ok. Now am ready to face incoming hectic weeks. Hell yeah!

Monday, October 11, 2010

The King of Media.

Well2. Mula2 macam nak abaikan since it is such a small matter yang tak patut diwarwarkan pun, tapi dah dua hari masih semua orang bising2 lagi hal ni. Yea, as u all know Utusan condemn Utpians setelah scam salam perantauan menyebabkan mereka butthurts.So ill state my view on this topic, lagipun i know a lot of the involved.

First time tengok gambar salam perantauan tu dulu, i laughed my ass off. Sumpah funny gila. WTF man budak2 ni sempat lagi wat benda2 ni time masing2 tengah bz nak habiskan FYP masing2. Then, semalam, keluar artikel Utusan yang condemn UTP students gila kaw2. Allrite2. What can we say, yeah memang salah pun buat scam or in their words 'Menipu'. We cant deny that cant we?.

But lets take a look on the article.The writer straight bagi direct attack to UTP students and indirect attack to all local university students, which according to them lansung tak sama taraf with those overseas one yang boleh bermain2 salji. Wohoo. Ganas writer Noraini Abdul Razak ni. The article, lansung tak menunjukkan keikhlasan menegur, instead they make it as a power show off. Utusan Malaysia ibarat bagi warning to everyone, dont even thinking of joking with us, we'll use everything in our power to attack you back. We dont have the authority power to punish you? No problem then we'll just put on pressures on UTP Management so you'll get the punishment. We, Utusan Malaysia will put on melodious words like "kegagalan pembentukan sahsiah remaja, menipu ketika bulan puasa, hujah hujah pendek akal budak universiti" in condemning your actions, so every Malaysian reading will hate you and your stupid local university. Now you get it, dont you? We are the mainstream media, we control how Malaysian think!

Well2. Yes Utusan Malaysia. You made your point, bravo. Kami, the pendek akal local university students get it. You are the most powerful newspaper in Malaysia who can attack anyone as you like by manipulating your media power. But, i have something im curious about. When you claim a lot of readers been cheated, 'tertipu' by this group of UTP students, you cant be serious, right? I dont know even one Malaysian who give a fuck about Salam Perantauan if their friends and family arent in it. No one, ever, will browse through each of those pictures just for serious pleasure of reading. So, please tell me which of your reader who is been cheated. I myself can give pampasan to them for feeling cheated.

Whatever u wrote will not change the fact u still got pawned.
The end.

Friday, October 8, 2010

Pillow talk 0.

Yuhuu.
Hai.
Hola Muchos!

Well well. 2 minggu tidak ketemu. Sekarang pun actually tiada mood dan idea buat post but memandangkan baru perasan lama gila tak buat blog, i think i need to. Walaupun tiada siapa baca at least it made me feel my life is still kicking and alive. Hoyeah.

The worst thing of being a final year student adalah the workloads. Ohmai kerja bertubi2 datang tanpa tersipu sipu malu. Ada saja projek need to be done by today dan ada saja meeting on academic projects. Am i stressed by it? Nope. Haha. Tak tahu kenapa even the workloads astaghfirullah banyaknya i still manage to watch movies, main PES, or even sleep late doing nothing. Tapi kerja still tak siap la well last minute rocks bebeh. Maka adakah it means saya seorang time manager yang baik kerana tidak stress walaupun workloads mewah ataupun mati la lu Anas sem ni bawah 2.5 la gpa ko.But interestingly something made me realize that i need to prove myself to be capable to be an engineer rather than getting a good cgpa. Please don't misunderstand this, not to brag, but im a dean list student almost all the semester ive been in UTP except one. Pointer jatuh 3.47 at that one time. Pasal haru biru clash la tuh kot. Haha damn u Anas senang2 blame orang lain. But, the point is, even with all those dean list gpa's, i cant say to anyone that im capable of being an engineer yet. Oh damn.

One of the major project this sem is FYDP. FYDP means Final Year Plant Design. The lecturer give us a group of five the project which is to design a process plant in order to achieve a production of given chemical. The plant will include everything that should be there practically in the industrial plant. Plus my supervisor offers very little help for us, semua buat sendiri saja maa. So this one night i was in cafe, just finished my FYDP meeting. We were stuck on one part of the project. To tell you, this project needs you to use every knowledge on past subjects you've studies through 4 years in UTP. And honestly, i cant remember a thing ive studied over this years. Atuk dah tua. Then came a girl. One of the brains in our class.  She came and explain every little things to us, those technical aspects, detailed knowledge, how this need to be done, how that should be changed, and everything. And i was humbled. Super humbled. Not that i was arrogant before though. Takde hape nak diarrogantkannya pun. Huhu.

I know there maybe no juniors is reading this. But if ever one of you terbaca, somehow stumbled upon this, believe me in chemical engineering the most important thing is the technical knowledge. Dont always aim for the examination. I'm a last minute person, studying for the sake of the examination and truthfully said im not capable to be an engineer. Nor 85% of my class too. Haha nak jugak tarik ramai2. Mana boleh jatuh sorang kan haha. Im sorry Malaysia, for having a future engineer like me, but saya dah berazam untuk menjadi a better engineer. Or should i change to be a graphic artists instead? Haha envy those yang having fun at work doing things they love. Super nice.

So thats it, a little pillow talk for you. Sorry for too much english in this entry though, since im more comfortable of using English in expressing my true feelings. Using Bahasa is a little bit too intimate. Segan ma. Haha.~

Owh, to add. Just because i used to intern at a consultancy company and somehow have full access of their accounts file,  i know for this kind of full plant designing projects the company will pays millions to the consultants. Should i claim at least a million dollar from UTP for this million dollars project? haha. I really should discuss on this with my groupmates.

Buhbai!

Tuesday, September 21, 2010

Semua jejaka hensem bila berumur 40 tahun.

 Ok maybe some of you have read this. Berleluasa di facebook. But really menarik perhatian. Original dari blog seorang awek sweet yang sekali pandang suami orang pun mahu tackle. Enjoy reading.

Malaysians are getting married at older age. Why?


Say you are a fresh graduate at that age of 23, a male, starting a carrier with a salary, say RM2000 per month. Monthly, extracting your expenditures on foods, transportation (public or motorcycle), electricity, water, phone, house rent and other expenses, say you can save about RM800 the most.

Then, because you are a good son, you send some money to your parents or relatives about
RM300 per month. This will give you a balance of RM500 of saving. For the first year, maybe you are very discipline with your budget, so you save about RM5000.


The next year at the age of 24, you meet a girl of your dream. Both of you plan to get married after one year or two. Ok, that's fine, it gives you time to save some more money and some more time to prepare the basic
necessities for a 'happy' family? a car and a roof to live under. That year because you are a hard worker, you get a raise of 10%.

Since you are also a gentleman, you make sure some money is put aside to spend on dates and gifts for your girl, so 10% goes for her. Like the previous year, after much sweat and Meggie-eating months, you save another RM5000. You are paid 2 months bonus. So, another RM4000 is added to your saving. So, your total saving now is RM14,000. You decide to spend about RM8000 on a brand-new RM40,000 car down payment. So, you net saving that year is RM6000.

The next year at the age of 25, you are doing fine at work. But because now you have to pay for car every month, your total monthly saving is cut down to about RM400. You save roughly about RM5000 that year. No bonus that year because your company is doing poor. So, your total saving in the bank is RM11,000.

Then, you decide to get engaged with your girlfriend. She said OK. So, need to buy an engagement ring.
RM1500 is spent on ring plus 'hantaran pertunangan'. So, your net saving that year is RM9,500. The next year at the age of 26, you get promoted. Your salary now is 1.5 of your starting salary at the company. Good news! You think. "Ok, this year I will get married". You also are 'gersang' already. :)

So, you ask your fiancée "how much is the dowry (hantaran)? "

She say, "berapa-berapa yang u sanggup".

You ask,"RM5000 ok?".

She replies, "I okay je. Tapi my mom tu. Dia kata grad oversea macam I ni mane boleh letak rendah-rendah. Paling kurang RM10,000 tau!". Your eyes 'terjegil', air liur 'meleleh' and you faint on the spot.

"Where else in the world can I get extra money?", you say to yourself.

But, because you are very determined to get married with your dream girl and in the name of love, you work really really hard that year until you are awarded "The Best Employee of The Year". You get 3 months of bonus. You also do some side business to supply ayam pencen. So, roughly your net saving at the end of that year is RM20,000.

Ok, now you are 27 years old with enough saving in the bank to pay for the dowry. But then, come your mom saying,"Anak mak nak kawin ni mesti la buat grand grand. Kita sewa khemah besar-besar, jemput penyanyi ke artis ke sorang dua datang buat persembahan. Lauk pauk kita cater aje la ya? RM10 je sekepala. Baju kawin ko, kita sewa yg cantik-cantik dan mahal-mahal sket. Kita jemput dalam 1000 orang datang ok?"

You did a quick in-the-head-calculation,

"1000xRM10=RM10,000, penyanyi lagi, khemah lagi, buta-buta je RM15,000!!! Tu tak masuk cincin kahwin lagi!!"

You say,"Mak, nak buat apa membazir-bazir duit ni?"

Your mom replies,"Apa pulak membazirnya? Kau kawin sekali je seumur hidup."

`Biarlah buat betul-betul." You insist,"Tapi mak?"

Your mom says, "Dahlah, kau jangan nak buat malu mak. Cik Tipah jiran kita tu buat kenduri kat hotel siap dato, datin, tan sri puan sri lagi datang. Mana la mak nak letak muka kalau buat kenduri kecik kecik?".


Anyway, you finally get married. But, a beautiful happy life after marriage that you dream of with your wife does not last long. You have debts around your waist, interest gets higher every month, cannot afford to pay them, you wife gets tired of you asking money from her, she accuses you of being irresponsible husband for not being a good provider, blah blah blah? At the end, you two go into separate ways? You get divorced. 
Problem breeds problem? Sometimes we wonder why marriage institution is failing in our country.

The above example may not represent the whole phenomena in our culture, but perhaps it gives us some ideas of the problems young couple these days are facing in getting married from my perspective.

The Root Cause of The Problem...

There is something wrong in our culture. I really think there are some practices in our culture in Malaysia (Malay culture specifically) that do not make sense and especially they are contrary to the teaching of Islam. These practices are well-rooted in our culture that unfortunately because of them, many people are 'afraid' to get married, or simply feel like they cannot afford when they are actually can afford. These are some of my observation and summary analysis:

(1) Marriage should be done in the most modest way but in Malaysia, it is ought to be done in the most lavish way. Competition on whose wedding is the most grandeur is almost unavoidable. Fame is usually the reason why people spend unreasonable and wasteful amount of money for a wedding.

(2) The "price" of a woman is measured according to her perhaps educational status not according to her knowledge and understanding of  Deen and piety as suggested by the religion. The saddest thing is that "price" is put on women, who are supposed to be, if God-loving, kind-hearted and pious ones, "priceless"! 'Dowry' system is adopted by the Malays from perhaps the Indians who came to Malaysia long time ago. When the 'dowry' is put too high and men can't afford to pay, marriage is usually delayed or cancelled. An effort to build another small brick unit of this Deen is delayed or perhaps destroyed only for this reason.

(3) Marriage should be a quick and easy process for the couple not hard, which eventually becomes a burden. These days, we make marriage so complicated that people are afraid of getting married. When I was in the Sydney, I saw Muslim brothers and sisters getting married at the mosque, with just some sweets as the main course for the guests. The guests who were invited to witness the ceremony were usually whoever is no point of being extravagance. We should focus on the life after wedding not the wedding itself. Wedding is only a door to the marriage house. Why should we spent a lot of money to decorate the door so beautifully, when the inside of the house is then left empty, dark and unattractive?

...and the pressure is on men...



Originally from: http://ninanurziana.blogspot.com/2010/05/nape-lelaki-kawin-lambat.html



So, at this rate, i believe i will marry at 40. Haha.

Monday, September 13, 2010

Angpaw raya satu oi!


 


Helo pipels, sebelum terlambat, saya ingin ucapkan anda2 semua selamat hari raya aidilfitri! 
Ya ya saya tahu saya banyak salah silap ampun maaf dipinta.Untuk rakan2 yang sempat kontek, tak sempat kontek, anda sentiasa di hati. Sayang anda semua! Jangan frust2 di hari raya bahagia ini. Bak kata Yuna, selamat hari raya oyeah!

p/s: Berjaya drive ke guar chempedak + sg. petani dari ayer hitam tanpa bantuan gps! haha. Oyeah. Sungguh kool untuk orang yang direction sense rendah seperti aku. Instinct abes. Hoho.

Neh la family belah mak di Kedah. Supposedly ramai lg tapi entah ke mana entah lupa daratan betul.
So, kosong2 guys!





Tuesday, September 7, 2010

Tips Raya Untuk Korang.

Well2. Hari raya semakin menghampiri. Bagaimana kah persiapan korang semua? Hopefully semua gembira di kampung halaman masing2. Aku kat kedah now memang nice kampung life. Btw today aku ada benificial tips utk dishare dgn rakan2, anggap saja angpau raya dari ahmad anas.

So today ill share how to browse internet secara free menggunakn hp anda.oh btw it only works on maxis. Berguna utk mereka2 yg rasa x mahu renggang dr fb dan twitter masing2. Apparently aku blajar teknik ni dr adik aku, dan dia ckp teknik ni gle popular dkat skolah dia. Woo. Nampaknya budak2 skolah menengah lbey update dr budak uni skarang. Isk2.

So utk menggunakan internet scara fri, korg hny perlukan hp yg suport opera mini dan line maxis.

Step 1 install opera mini. Bukak then go to setting then advanced setup. Tengok protocol and field seblah dia secara default would be 'http'. Tukar 'http' option to 'socket' option. Ok done. Kluar opera mini for now.

Step 2 tekan *100# . Amek 7 tetapan internet. Then choose 3 prepaid broadband. Then pilih 4 service switching. Next amek 2 switch to prepaid broadband. Ok done.

Now go to opera mini again n now u can surf for fun. Check ur credit and kompem x bkurang 1 sen pn. Aku pun tgah gne hp je wat post ni. Last but not least slamat hr raya all!

Sunday, September 5, 2010

Bloody Hell.

Jika korang seorang peminat drama korea/jepun korang mesti akan perasan how obsessive they are with their blood types. Even if korang tengok celebrity profile pun ada state blood type masing2. Berbeza di Malaysia memang ramai pun tak hingin nak ambik tau jenis darah masing masing. Tu la remaja2 sekarang malas derma darah derma dara je tahu. Haha. Last2 jadi kes buang bayi dalam plastik lah tepi longkang lah depan surau lah. Main pandai tanggung jawab tak reti. Kamon la batin da matured akal tak matured2. Aish emo pula. Aha. Okei2 kembali kepada topik asal darah. Actually orang Jepun/Korea kaitkan jenis darah kepada personaliti diri mereka. Sejarah kaitan ini berasal dari kajian pendidikan pada awal 1900-an, contohnya:
  1. Rin Hirano, Tomita Yashima (1926) menerbitkan kajian "Blood Type Biological Related" dalam Medical Journal of Army
  2. Takeji Furukawa (1927), menerbitkan kajian "The Study of Temperament Through Blood Type" dalam journal Psychological Research.  
Noticed something? Aha. Yea yea aku mengaku memang aku da obses dengan bentuk tulisan gaya references bajingan ini kerana dah terlalu banyak meluangkan masa untuk research untuk FYP dan FYDP aku. Urgh tiba2 kembali stress memikirkan projek2 tahun akhir. Cuti pun rasa tak cuti weh. Waduhh. Okei2 stop lari topik. By the way, through dua paper di atas, relation blood type dengan personaliti seseorang mula dipercayai di Jepun. So disini aku share sikit ringkasan blood type personalities ini.

Type B

People with blood type B are the most practical of the blood groups. They are specialists in what they do. When they start a project, they spend extra time understanding and trying to follow directions than others might. When they are doing something, all of their attention is focused on it. They tend to stick to a goal and follow it through to the end, even if it seems impossible. They tend to be less than cooperative, as they like to follow their own rules and their own ideas. They are individualists. B type people pay attention to their thoughts a little more than their feelings, and therefore can sometimes seem cold and serious.
People with blood type B are often considered more relaxed, freewheeling, and unconventional than other types, although not necessarily to an unacceptable degree. In anime, the genki, off-the-wall types are type B, along with any kind of well-intended character who's ruled by their impulses.

Oh yea. Fakta tambah sikit, Naruto adalah berdarah B. Hoho. And no wonder i am not the one who can focus, my blood type isn't B.

Type O
People with blood type O people are outgoing, energetic and social. They are the most flexible of the blood types. They easily start up projects but often have trouble following through because they give up easily. They are flighty and not too dependable. O types always say what's on their mind. They value the opinion of others and like to be the center of attention. Also, people with O blood are extremely self-confident.

Type O, the most "average" blood type, is considered the best type in Japan.



Type AB

People with blood type AB are hard to categorize. They can have characteristics on both ends of the spectrum at the same time. For instance, they are both shy and outgoing. They easily switch from one opposite to another. AB people are trustworthy and responsible, but can't handle it when too much is asked of them. They don't mind doing favors or helping out, as long as its on their own conditions. People with this blood type are interested in art and metaphysics.

AB is considered the worst blood type. In predictability-loving Japan, they're loose cannons. They also like to set their own conditions and reserve the right to drop out when things don't meet their expectations. They're known to be sensitive and considerate—at times—but it just isn't enough to balance out the flaws in this blood type. For a while, some companies tried dividing their employees into work groups based on blood type, and no one wanted to work with the AB group. Anime villains are likely to be type AB.

Another fun fact, Uchiha Sasuke adalah berdarah AB. And last but not least jenis darah aku, A. haha. Yea memang betul aku darah A baru je check up time wat Boset hari tu.

Type A

People with blood type A have a deep-rooted strength that helps them stay calm in a crisis when everyone else is panicking. However, they tend to avoid confrontation, and feel very uncomfortable around people. A types are shy and sometimes withdrawn. They seek harmony and are very polite, but all the same feel that they never really fit in with others. A types are very responsible. If there is a job to be done, they prefer to take care of it themselves. These people crave success and are perfectionists. They are also very creative, and the most artistic of all the blood types, most likely because of their sensitivity.

People with blood type A are also likely to be considered classic "type A's": stressed and conscientious. In anime, people like Hotohori are type A's.

Oho. Mari kita lihat sikit2 point yang ada. Stay calm in crisis while everyone is panicking? Hmm. For me my brain usually akan laju generate few plans bila face problems. I will stay calm, tapi if plan A rosak, ganti plan B pun fail, and plan C pun tak dapat buat apa baru la akan cuak. Tapi untuk problem harian kecil2 biasa nya plan B dah dapat setel da. If problem besar yang tak dapat plan apa2 baru tahap kecuakan memang kaw kaw dan tak senang duduk gelabah trus. Perfectionist? No no. Creative, yes yes. Artistic hell yeah if only its not about singing.

Jadi, tell me adakah anda agree dengan relation between blood types dan personality traits yang dicipta orang jepun ini? Dan for those yang masih tak tahu jenis darah mereka lagi sila cepat2 pergi derma darah. Kempen derma darah ini dibawa oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Terima Kasih.

Friday, September 3, 2010

oh mai.


Adam Lambert Live in KL in Stadium Putra Bukit Jalil 14 Oct. Oh mai.
I never want to go to a concert as much as this. Terlepas Muse concert pun penyesalan sampai sekarang.
Aduhai.
Layan lagu Mad World skett.

Tuesday, August 31, 2010

A sad reality of 31st August.

Beberapa jam lepas detik 12 malam, 31 Ogos. Aku sedang di cafe. Lihat sekeliling, sama sahaja. Ouch. Yang sedang berfutsal terus berfutsal. Yang sedang berdiskusi terus berdiskusi. Yang sedang menjamu selera terus menjamu selera. Tiada beza. Hmm. Diorang lupa ke dah 31 Ogos? Diorang lupa ke hari ini ulang tahun kemerdekaan Malaysia? Diorang tak terasa ke perasaan puas dan bebas setelah hak kita dikembalikan?. Positif. Maybe diorang perlukan beberapa minit untuk notice lantas histeria menyambut semangat juang bekas pahlawan dan pendekar negara.


Nope. Masih sama. Yang sedang berfutsal terus berfutsal. Yang sedang berdiskusi terus berdiskusi. Yang sedang menjamu selera terus menjamu selera. Hmm. Tak apa lah. Sekurang kurangnya roomate aku di bilik masih memupuk semangat cintakan negara sempena kemerdekaan ini dengan menonton filem Leftenan Adnan semasa berbuka. Buat aku berfikir. Sekarang baru ulang tahun ke 53. Mungkinkah akan sampai satu hari di mana sambutan kemerdekaan adalah tidak lagi relevan dengan semua rakyat Malaysia, kerana tiada siapa yang menghayati nya? I dont have any answer. Biar kita sama sama jadi penonton wayang masa untuk menemui jawapannya.

Ini ada satu entry dari blog rakan aku, Faez Azami. Or everyone panggil dia Tiger. Budak Asis bertahi lalat di pipi yang sedang undergo medic di Ireland. Entri lama baru diperasan. Gila bermakna. Enjoy reading guys.

Bukan Sebab I Anak Papa


i ada ramai kembar. mama i teran in one go je. steady tak? siap ukir sejarah dunia lagi. mana you all nak jumpa kes orang beranak ramai2 sekali push kt dunia ni? power tak mama ngan papa i punya combination? kalau masuk WWE senang-senang je sambar world tag team title.

i nak cerita pasal kisah hidup i. dari zaman childhood i sampailah zaman i mampu wariskan legasi papa i. cerita zaman childhood i takde lah best sangat. apa you all nk expect zaman kanak2? memang tipikal lah main masak2 ngn jiran, racing kereta tamiya. tak lupa gak belajar bina famili ngn anak jiran cina sebelah rumah yang memang TOP time tu. i dengan twins i memang happy time tu. nak apa je, relax je i mintak kat papa i. papa i confident je bagi ape yang kami nak. fuhhh...memang heavenlah time tu.

bila dah start masuk sekolah rendah, i happy nak mampus. mana taknya, papa i arrange kami masuk sekolah ikut cara kami. i ada cakap kat papa i yang i tak nak belajar mandarin. papa i cakap no problem. papa i arrange baik punya. mana you all nak cari komitmen papa yang macam tu. tailor sendiri syllabus belajar anak2 beb. papa i memang arrange hidup kami lah. world class punya lah cara papa treat kami. masuk sekolah menengah, papa dah tak bagi banyak special treatment macam dulu. papa cakap ,i ngan twin aku kene belajar bersaing. papa dah tak boleh nak arrange & provide macam2 dah. ye la, aunty rosie ngan mrs. patrick dah mula pandang slack kat papa & mama i. so papa cakap, belajar bersaing mulai sekarang. i ngan twins i pon gelabah lah. mana lu nak hidup beb. selama ni dok dalam comfort zone. skang bila nampak dunia, terkincit. namun berkat rezkei Tuhan, usaha kami adik beradik dan juga gene combination yang mantap, i ngan twin i memang gempak lah. performed habis. segala exam kat tanah air i ngan twin i score macam tu je. alhamdulillah. i tak riak ok.

papa i nampak potensi kami. so papa tanya nak belajar kat overseas? budak2 lepas spm beb, sembang belajar overseas. mencanak!!! excited nak mampus. papa i nak sponsor kami. tapi papa agak licik. standard darah mat salleh yang pernah jajah negara kita dulu. papa buat kontrak sebelum papa hantar i ngn twins i pegi overseas. papa suruh kami anggap kontrak tu as amanah. i still ingat kandungan dalam kontrak tu. papa tak mintak banyak. papa suruh belajar. papa jugak suruh jaga nama baik papa. ada jugak papa selit isu pasal diri papa. papa mintak anak2 papa tak against papa bila dah tahu pasal dunia. tapi papa cakap benda tu explicitly lah. kalau tulis terang2, kantoilah papa i. so, i dengan twins i pon pegi la berpegang ngan amanah tu.

suasana dah berubah i nak cakap kat you all. belajar overseas ni memang kaw2. twins i dah tak sekali dengan i. diorang dah jumpa geng baru. i ingat tak duduk sekali kami still rapat. tapi realitinya tak beb. twins i dah lain. i ingat diorang dah matang kot. i rasa lah. i dengar twins i dah pandai cakap skang ni. kalak KJ kalau ajak debat. diorang dah tak macam apa yang diorg janji kat papa sebelum fly dulu. diorang dah berani cakap itu ini pasal papa lah. papa tak betul lah, papa tak channel duit papa betul2 lah, papa dah tak islamik lah. macam2 lah yang buruk pasal papa. i tak tau dari mana diorang belajar pasal benda2 ni. i boleh la nak terima silap2 kecik papa. papa dah tua pon. nyanyuk skit lah tu. tapi pasal tahap islamik papa, i tak berani nak sentuh beb. i bukan tuhan nak sukat tahap iman orang. i sedih beb. anak2 hentam mak bapak. mana boleh i terima.

tengok situasi ni i jadi sedih. sedih sebab twins i tak pegang amanah diorang. i paham yang diorang nak perubahan. tapi ini belum masanya lagi. kita masih pegang amanah papa. lepas habis belajar dan mula start kerja dan bina famili, you all nak buang papa dari hidup you all pon i tak kisah. itu kalau sifat manusia you all dah hilang lah. bukan sebab i anak papa yang i cerita ni semua. i cuma rasa i masih pegang amanah papa. i tak sanggup nak pecah amanah tu. teruk tau!

p/s: ini cerita fiksyen. analogi semata-mata. btw, papa gua dah xda. tinggal mama gua je skang ni.

Saturday, August 28, 2010

Random Thoughts for Tonight.


I find things I treasure the most
Are friends I made in life,
Those precious few who on the way
Shared all my joys and strife.

Their kindly words and helping hands
When troubles had set in
Renewed my strength and gave me hope
As faith was wearing thin.

They also knew the brighter side
Of picnics when it rained;
And soaking wet, we journeyed home,
A closer friendship gained.

At times we would just sit and talk,
Our secret whims to share.
We spoke of all our hopes and plans,
Unburdened all our cares,

Yes, these friends are treasured people
And treasured memories to;
Like lamplight in the waning day,
They keep my footsteps true.


"My Treasures" by April Gore


Having a good soul mate will not make your life happy forever and ever, having a good soul mate and good friends will make your life happy forever and ever. Do take time to appreciate your friends. You hear this from someone who spend a lot of his time alone over 8 months of internship period. OGM Miri is a curse. My work knowledge, skills, and experience maybe is not that much improved, nor any good compared to other's internship experience, but im pretty sure my life skills and life experiences gained is much better compared to most. Being at a place far, really far away from your home, without friends, standing on your own feet, does teach you a lot of life lessons. Your boy has matured a lot, dad.

Wednesday, August 25, 2010

Official: acer itu khinzir.

Urgh. Acer memang khinzir. Kenapa? Jika anda perasan tidak sampai 2 bulan lepas aku ada purchase build desktop baru. Dan Acer LCD monitor adalah antara component dalam desktop custom build baru itu. And suprisingly, supppriiissiiinglyy, monitor tu dah rosak, in less than 2 months. What the what? So mulanya aku tak rasa apa kerana terpampang warranty selama 3 tahun. Then dengan tenang hantar ke acer centre. Diberitahu masa process adalah seminggu lebih. Aku terima dengan redha walaupun di dalam hati maki2 camana nak buat fyp fydp research? Then seminggu lebih berlalu, aku call acer centre tersebut. And memang what the what bila seorang cina di hujung talian berkata sori main board lcd itu rosak sekalang stok tiada kena tunggu dari taiwan so takes time about 1 month. Khinzir!! Dah la takde rasa bersalah pun. Bukan boleh tuka ke apa. Padahal tak sampai 2 bulan. Urgh. Mcm mana nak buat research. Mcm mana nak buat report. The damn acer. Jangan beli acer. Acer mmg mr. fakrol.

Sapa ada monitor utk disewakan? Seminggu saja gua nak sewa. Rm50 deal!

Friday, August 20, 2010

I got a feeling

Tuesday, August 3, 2010

Saya rasa noob.



Aku ada satu soalan yang bermain di fikiran hari ini.

Kenapa people, especially in Facebook, or even blogs, suka meletakkan or state interest mereka pada something yang gila rare orang lain tidak mungkin tahu pun? Interest dalam muzik atau person contohnya, mereka akan state mereka adalah peminat dan pengikut setia band yang sumpah orang normal tidak tahu lansung.

Example, ada satu page yang aku terjumpa dia adalah peminat band Ratatat, Foals, Feist, Lapsap, Klaxons, Agrikulture. What the what?? Kalau satu je aku tidak tahu tidak apa tapi kalau state sampai 10 bands yang aku tidak pernah dengar even aku pendengar muzik setia itu memang tidak normal.  Example lain, ada rakan yang meletakkan interest nya pada Pierre Casiraghi dan Christian Loboutin. Oleh kerana atas rasa noob yang melampau akibat tidak tahu aku sampai wiki nama2 tersebut baru mengetahui Pierre Casiraghi adalah seorang socialites dan Christian Loboutin adalah seorang dalam field fashion and boutique.

Jika anda juga adalah antara golongan yang berkelakuan sebegini, saya ingin bertanya. Ikhlas dan jujurnya, adakah anda sekadar berhajat untuk membuat golongan2 seperti saya rasa noob dan kagum dengan anda? Kerana saya percaya peminat band Ratatat, Klaxons, etc tadi confirm paling banyak pun satu dua track sahaja dari band2 itu yang dia dengar. Kenapa tidak letak band2 yang kebanyakan orang tahu seperti Exist, KRU mahupun  Newboyz? Kenapa tidak instead of Pierre Casiraghi anda cuma letakkan sahaja Harun Salim Bachik sebagai person of interest? Haha. Im sure anda lebih banyak di exposekan dengan lagu2 dalam album Exist dan Newboyz serta jenaka Harun Salim Bachik berbanding interest2 cool anda tadi. Kan?

Dengan ini, konklusinya, ya saya rasa anda golongan2 sebegini berhajat membuatkan kami kami yang normal ini merasa humble dan noobs serta kagum dengan interest anda yang kami tak kenal satu jadah pun. Itsokei. Sekurang kurang nya anda membantu kami membuang masa berwikipedia untuk mengelak kelihatan noobs. Haha.

Sekian selamat berpuasa esholes!

Friday, July 23, 2010

Black cat.


Okei ini adalah satu ilusi optikal. Anda boleh mengguna membuatkan kucing di atas rotate in either direction yang anda suka with a little bit of practise. Can u? I can. =)

Tuesday, July 20, 2010

kempen anti virus.

Hello dude and dudettes!

Mungkin anda ingat sebelum ini aku ada cerita aku dah berjaya membuang duit ke atas custom built desktop baru. Oleh kerana desktop itu adalah custom built maka of course ia tidak datang dengan perisian2 halal seperti os windows dan antivirus. Mahal tu lari budget bai nak beli secara ala carte. Ah kalau ada budget lebih pun tak mungkin aku beli apa apa software dasar kedekut es hol. Aha. Makanya hendak tak hendak aku pun berusaha mencari perisian2 terbaik untuk desktop ini, dan apa guna kalau dah jumpa simpan sorang sorang kan. So kali ini dengan kecoolan tidak terhingga  aku rela hati berkongsi perisian yang sesuai untuk korang dan korang yang sama2 kedekut es hol untuk mengeluarkan duit ke atas software macam aku. Aha.


Introducing,

ESET Nod32 Antivirus Home Edition

Okey. Maybe ada yang tak tahu dan tertanya tanya what the what is ESET nod32 antivirus tak pernah dengar pun. Ya mungkin di Malaysia masih kurang popular berbanding Kaspersky, Bitdefender, Avira, AVG, Norton, Panda dan lain2 lagi. Actually jika anda rujuk carta latest kajian Antivirus terbaik semasa, ESET Nod32 adalah antivirus di ranking ketiga, di bawah Bitdefender (1), dan Kaspersky (2). Yang antivirus lain2 semuanya di bawah ESET Nod32. Mengapa aku pilih ESET Nod32 bukan Kaspersky atau Bitdefender?

Ada dua reason.

1: Susah cari key untuk bitdefender dan kaspersky yang valid. Point ini juga berkaitan dengan sifat kedekut es hol untuk beli yang halal. Lain pula untuk antivirus Nod32, senang gila nak cari key yang valid. Kang aku bagi link.

2: ESET Nod32 adalah jauh lebih ringan dari Bitdefender dan Kaspersky yang ram consuming. Even the installer pun cuma about 32mb sahaja. Sumpah tak rasa apa2 berat sikit pun.

ESET Nod32  adalah the best dan recommended setelah aku cuba. Ringan dan efisien. Serta boleh update. Aha. So, untuk anda semua, stop guna avg free atau avira free korang!

link untuk download eset nod32 home antivirus:

link untuk  username & password ( as validation key)


http://www.densu-nod32-blogspot.com/

rejoice with kempen anti virus!

Friday, July 16, 2010

a thought in a flash.


Hello Malaysia.

Adakah anda sudah dengar khabar harga minyak naik? Yeah kompem semua orang dah tahu minyak naek 5 sen per liter. Dah huru hara dah status2 di facebook rakyat Malaysia. Maybe diorang rasa ada orang2 kerajaan nak spy status diorang untuk maklum balas rakyat kot? aha. Cuma di sini aku ada observe something. Satu sikap orang Malaysia yang tak berapa betul. Dont worry kerja saya bukan condemn all the malaysians hari2, since im a malaysian too. Melayu jati kedah lagi cheq ni ha.

Cuba usha status di bawah. Aku ambil dari fb.

"Menyusah kan rakyat bila harga minyak walaupun 5 sen! Dari situ lah segala macam benda akan naik harga! Kenapa Kerajaan  BN tidak boleh fikir sedalam-dalamnya? Sedangkan hanya tinggal 1 bulan lgi untuk menyambut Ramadhan. Inikah yg DIDAHULUKAN RAKYAT atau POKET BN DIDAHULUKAN?"

Okey. Seperti biasa setiap kali minyak naik of course ramai mengeluh. Minyak naik 50 sen, RM 1, saya faham anda semua mengeluh. Tapi some of Malaysians nampaknya dah terlalu biasa mengeluh dan  laju condemn others, even bila minyak cuma naik 5 sen. Please, stop budaya mengeluh. U can criticise the government all you want, im not an extreme gov supporter myself, but please do put some thoughts in it. Jangan asal apa2 jadi sedikit pun nak mengamuk tak tentu hala. I am sure all of you know oil price isn't static, its floating. The truth is bila minyak naik subsidi kerajaan yang tanggung kenaikan itu. Dan bila analisis ekonomi bahawa budget subsidi tak selari dengan kenaikan harga minyak dunia barulah kerajaan naikkan harga minyak tempatan. Yeah, definitely all of you know this. Go figure, right?. I wont talk about all the statistics and analytical facts sebab tak ada verification here. Saya boleh letak beratus graphs dan statistics dan anda pun tak tahu jika saya tipu atau tidak. So let discuss secara general sahaja.

I myself study on a course that closely related with Oil & Gas field. My internship subject is related to monitoring oil prices, so i can determine off shores production loss and blah blah. Dan saya juga tahu bahawa minyak Malaysia adalah lebih murah dari minyak Indonesia, negara yang lebih miskin dari kita. Or Thailand, lihat sajalah betapa ketat kawalan mengelak seludup minyak di sempadan. Do not compare our price to brunei's you bloody fool. Brunei is a small country.  Imagine managing a country with a size of Malacca, but with oil resources size double of Malaysia's. Get it?

The usual quote bila mengeluh, "Our country produce oil, why cant we get cheap fuel?". Ini arrogance namanya. In case you dont know, we are exporting our highly quality oil, so we are not using our own oil. Ok imagine we do not export our oil, we use it for ourselves then yes we do get cheap oil, tapi pendapatan per kapita rakyat Malaysia akan menjunam dari average rm2000, maybe to as low as rm1000. Terutamanya yang bekerja dengan kerajaan. We currently are enjoying a hundred of billions money we get from oil exporting, indirectly. I myself cant see how the idea of having cheap oil price in exchange to a large decrease of people's monthly pay is better. Dan juga merujuk kepada status di atas, i believe the government, including experts, dah fikir dalam sedalam dalamnya dont worry.

Personally, saya agak muak dengan sikap most of the Malaysian yang suka mengeluh tak tentu hala. Come on guys. Jangan asyik jump into the bandwagon. Orang lain mengamuk kita pun nak mengamuk. Ini bukan zaman Hang Tuah dan Hang Jebat, cuma dua pihak untuk dipilih. We can stand for ourselves, fikir sendiri, dan buat keputusan sendiri. Most of Malaysians tend to be too pro on one side. Bak kata seorang rakan bernama Crot, orang Malaysia yang kanan terlalu kanan yang kiri terlalu kiri. Please, be critical, dan criticise dengan otak. Jangan bangkang semua benda dan jangan sokong semua benda.

Ladies & Gentlemen,
Panjang sudah coretan saya. Maka dengan ini saya tamatkan syarahan saya ini dengan ungkapan terima kasih sekian wabillah hi taufik wal hidayah assalamualaikum. Renung2 kan dan selamat beramal!


Tuesday, July 13, 2010

Joke of the Day



Lawak gampang dari Emmanuel Eboue di World Cup. Aku gelak macam nak gila bila tengok. Kalau korang tak gelak sumpah korang racist. Haha.

Monday, July 12, 2010

Kinaaa... thoowwwwww. heeiiiiiiiiiiiyeaahh.

Cuba baca tajuk post ini.
Tak2, sila baca dengan penuh feeling bukan tanpa perasaan.

Kinaaa.... Thoooowwwwwwww

heiiiiiiiyeahhhhhhhh

Aha. Sound familiar?.Adakah anda terbayang silhouette seorang budak africa melambai2? Jika ya itu bermakna anda telah kemaruk world cup. Well, weep you tears dan terimalah kenyataan world cup sudah tamat. Tamat dengan agak tak bergaya bagi aku kerana team favourite cuma di tempat ketiga. Ah okei lah tu dari team2 overrated yang lain tak sentuh semi final pun. Semalam terpaksa menyokong Spain untuk sementara kerana malu aa kalau team favourite kalah dengan runner up. Biar kalah dengan champion baru la boleh yakin untuk riak2 dan berkata setakat Netherlands tu nasib baik saja tak jumpa Germany di semi final pasti abang Sneijder tercungap2 mengejar larian Oezil.

Semalam game pun tidak exciting sangat kerana both team lebih banyak playsafe ibarat produk yang anda boleh dapati di kaunter 7 eleven berdekatan. Tersengguk jugalah bersama rakan2 di seksyen 15. Hujung2 di extra time baru permainan lebih fresh, itu pun setelah Mr. Cesc turun ke padang. Vicente de Bosque memang baghal kerana tidak selalu menurunkan Mr. Cesc malah lebih gemar menurunkan Busquets, mungkin ada skandal di balik tabir. Tidak nampak larian2 solo merbahaya ke depan Mr. Cesc dan through pass cantik untuk gol jaringan Iniesta? Man that is soo arsenal not barca. Please dont go we love you to be gunners. Sekurang2 nya permainan Mr. Cesc lebih bergaya dari permainan seorang team mate yang warm up hampir full match tapi masih kena hamstring selepas 5 minit di padang. Aha u know exactly who am i talking about. Haha. So funny la you Mr Nando. Por favor.

So, thats end it all. Sakit kepala kerana tak cukup tidur, jumpa lagi di WC 2014, jumpa lagi paul the octopus, good day people!



p/s: Oleh kerana Malaysia juga ada sotong, maybe kita boleh cuba meramalkan keputusan match2 liga super yang tiada orang perasan still berlansung semasa world cup ini. Tapi rasanya mencari seorang sotong adalah lebih mudah dari mencari seekor sotong untuk masa sekarang. Aha. Jadi laa asal sotong.


p/s: Look at here. Cuba baca last2 phrase. Nampak tak pemain yang saya suggestkan anda keep an eye on them sudah popular kaw2. Dan menang golden boot n best young player lagi. Superb. Maka dengan ini di sini saya mahu letak phrase yang sedikit annoying, " I told u so!". Haha.

Thursday, July 8, 2010

Germany 0-1 Spain


Ouh. Sebagaimana perasaan abang Schweinsteiger di dalam gambar di atas, begitu lah juga perasaan kami fan2 setia Germany. All and all, it has been a good run that is worth remembered. Tak ada siapa yang perasan team Germany sebulan lepas, tapi kini semakin ramai telah berdaftar menjadi fans. Proud of u. My personal favourite player of the tournament pastilah abang Schweinsteiger, diikuti rapat Oezil. Good memories. Harap2 Arsenal beli Oezil. Untuk anda penyokong2 Spain pula, haram jadah lu Spain main pass2 yang membosankan tak ada arah tiba tiba dapat gol corner abang rambut mop kemudian mengaku paling hebat. Urgh. Jangan gusar this team akan kembali di Brazil 2014, ketika kelajuan encik Xavi ibarat kura kura tua, ketika abang rambut mop hanya berkain pelikat menonton di depan kaca televisyen. Ketika itu pasti Mesut Oezil, Marko Marin, Toni Kroos, Sami Khedira, Thomas Mueller, Holger Badstuber, Manuel Neuer dan Jerome Boateng sudah lebih matang dan berskill. Belum cakap abang Schweinsteiger yang baru berumur 25 tahun. Ok sekarang mari ramai2 berdoa Germany berjaya memperbudak budakkan Diego Forlan dan rakan2 di 3rd place playoff.


Post2 lepas dedicated to Germany in World Cup South Africa 2010:
May 13 2010: Guten Tag
June 14 2010: Germany 4-1 Australia
June 18 2010: Germany 0-1 Serbia
June 27 2010: Short Update
July 4 2010 : Germany 4-0 Argentina

note 1: Tiba2 berangan2 untuk berada di Brazil 2014 menonton secara Live. Agak2 mak aku kasi kah menghabis kan wang untuk World Cup bukan simpan untuk belanja kahwin di masa depan?
note 2: Sergio Ramos merupakan pemain paling dirty dalam tournament. Cilakak lu.

Sunday, July 4, 2010

Germany 4-0 Argentina

Helo.

Sila baca secara caution kerana anda mungkin annoyed dengan ayat2 riak yang akan dipaparkan.aha.

Yeahhh, setelah pasukan overrated England tewas 4-1(Anda boleh blame captain England yang kelabnya pun tak perform lansung apatah lagi di world cup), Germany telah membelasah Argentina 4-0.Watefff man Argentina yang digembar gemburkan begitu mantap dan gagah telah diayam2kan secara percuma oleh abang Schweinsteiger. Si kuda tua Klose pun masih mampu menjaringkan gol ke 13 dan 14 nya. Cuma perlu satu lagi untuk jadi penjaring terbanyak WC with abang Ronaldo botak. Tak sia2 semasa world cup 2002 dulu aku masih ingat guna nick 'Klose_Da_Blash' untuk chatting di MiRC. What the what am i thinking doh masa tu gila sakai nick buduh itu. Haha. Namun apa saja untuk kegilaan terhadap pasukan Germany. It is always worth it untuk jadi fan setia pasukan Germany since diorang always consistent especially dalam kejohanan2 besar biar pun kadang2 tak ada superstar pun masa tu. Runner up in Japan/ South Korea 02, 3rd in Germany 06, and runner up in Euro 08. Good times walaupun tak pernah menang.  Masih ingat kekecewaan terhadap Jurgen Klinsmann pada WC 2006 kerana menggunakan Lehmann sebagai keeper instead of the legendary Oliver Kahn. Buduh kalau tak mesti dah dapat beat Italy dan pergi final masa tu. Damn you Mr Lehmann.

Now, 2 games left. Hopefully, lepas untuk ke final. Semi final mungkin bertemu pasukan favourite Spain tapi somehow aku nak Paraguay menang bila lawan Spain malam ni. Ya,Paraguay menang world cup adalah still worth it untuk aku, walaupun Germany kalah. Perasaan pasti sama macam German menang. Hairan? Why? Kenapa?




Wah2 gambar siapa yang begitu mengghairahkan ini? aha. Inilah Larissa Riquelme, number 1 fan slash model dari Paraguay yang menjadi fokus media semasa di WC. Comel kan kalau dapat jadi awek mesti terus ajak nikah. Dan lebih terbaik adalah Larissa juga berjanji untuk strip dan lari marathon secara bogel jika Paraguay lift the trophy. Wah2. Sekaligus ini adalah kemenangan untuk seluruh kaum lelaki. Aha. Memang nice aku tahu kini semua jejaka berharap Paraguay menjuarai WC secara tiba2. Haha. Atleast far better dari tengok Maradona strip. Eishh. *Tembak kepala sendiri sebab terbayang*


p/s: today is soo much fun with all the guys dari zaman sekolah. Kongratulasi untuk Khairul Radzikin and Hanin atas pernikahan kamu berdua. Memang smart bila Jenal cerita korang kenal 2 bulan then terus decide nak kawin. Aku nak buat camtu jugak lah. Inspired abis dah ni. Haha.

Sunday, June 27, 2010

Short update.


Germany akan bertemu England tepat jam 10 malam ini. Whoa. Baru last 16 kita sudah dihidangkan match yang begitu drastik sekali. Yeah, saya supporter Germany,tapi sejauh mana pun harapan supaya Germany melangkah terus, tapi masih ralat kerana its England. Its England for the god sake!. Dan, what the hell, it always worth it to read all the news about England football team even kami2 penyokong pasukan lain ini. Kami lebih gemar membaca isu John Terry menyetubuhi isteri rakan baiknya dari isu Mesut Oezil menunjukkan bakat rapping freestyle (ho yeah memang ada korang boleh google). Kami lebih suka mencaci Wayne Rooney kerana menamakan anaknya dengan nama bullshit seperti Kai. Kami rela memfitnah Peter Crouch pernah mendapat kad istimewa OKU dari kerajaan Britain. Dan jika England tersingkir seawal ini, kami pasti merindui berita2 dan khabar angin mengenai mereka. Urgh. Ralat.

Tapi still, Germany all the way. Im sorry England. I'll miss u.

Gudbye and gud day. Masa untuk menonton Toy Story 3 in 3d di Jusco Cheras Selatan.

*hola desktop*

Friday, June 18, 2010

Germany 0-1 Serbia.

Its okay. Kami kalah. Saya menerima kekalahan ini dengan cool. I'll still be with the Germans all the way.

jangan klik read more.

Thursday, June 17, 2010

Baby, Baby, Baby.



Song of the day. Girl of the year.
Baby (Justin Bieber) - Malay Rendition by Chaprice feat Ruby Jude.
Cun gila babas Ruby Jude. Tak pernah jumpa awek melayu secun itu.
Jatuh cinta.
Walahai.
Dah la umur kita sama.
Hai hai.

Wednesday, June 16, 2010

Ke'awesome'an Berganda.

Hari yang ditunggu telah tiba. Evolusi dunia gaming telah dilancarkan. Dudes dan dudettes, diperkenalkan, gadget yang akan membuat anda semua gembira biarpun kematian jiran, yang akan membuatkan pelajar2 hanyut tanpa mengendahkan cgpa lagi, yang bisa menyebabkan jejaka lebih gemar berada di rumah dari keluar mengumpan gadis dengan kata2 manis.

(sound efek drum sikit)

Tada da da da daaaa

Xbox Kinect 

Mungkin korang tertanya2 apa yang awesome sangat dengan xbox baru ini? well2. actually aku pernah post di blog, Xbox Kinect or codename nya 'Project Natal' adalah console pertama bermotifkan controllerless motion detector. Which means kita boleh maen game without controller, fully using our own body. Contohnya if maen game kereta anda cuma perlu angkat tangan seolah2 memegang stereng di depan tv dan memusing2kan stereng imaginasi anda itu. Cool kan. Boleh usha video2 di bawah. Xbox kinect baru dilancarkan di E3 Gaming Expo dan akan berada di pasaran in November 2010. Nyum2.


Trailer Xbox Kinect (New)


Real Demo Xbox Kinect




Ohh Sony pun tak mahu kalah dengan Playstation Move nya. Playstation Move ni pun ada motion controller, yang mana aku lihat agak2 kurang sama dengan Wii.



Dan Nintendo turut mengupgrade Nintendo DS Portable nya kepada Nintendo 3DS, yang agak hot sebab tak memerlukan kacamata 3d untuk melihat skrin 3d. Antara invention paling popular tahun ini.

Urgh. Please hadiahkan aku tyme besday menatang2 ini. Haha.

Monday, June 14, 2010

Germany 4-0 Australia



Sajak I Told U Oledi.
I told u oledi,
Germans played the best match so far,
I told u oledi,
This german team is the best team in the tournament,
I told u oledi,
Most of them are young but they play the most beautiful football,
I told u oledi,
Thomas Mueller, Mesut Oezil is the future star,
I told u oledi,
Come2 support Germany with me.
U still have time maa.

     Bagaimana, adakah korang sudah terpikat dengan gameplay pasukan Germany? Pembelasahan the Kangaroos tanpa belas kasihan ditunjangi Mesut Oezil memang mengagumkan, lagi2 setelah World Cup 2010 match2 sebelum ini kita hanya dihidangkan permainan2 safe, result 1-0, seri, or paling2 pun 2-0 oleh South Korea.

     Ok2 mari kita berkenalan lebih lanjut dengan pemain2 Germany supaya awek2 yang tidak tahu boleh riak2 depan balak masing2. Pemain2 Germany kebanyakannya muda, Philipp Lahm yang tak adalah berapa tua tu pun dikira antara paling senior dalam skuad, selain si kuda tua Miroslave Klose. Spain ada Xavi? Germany ada Bastian Schweinsteiger . Memainkan peranan yang sama seperti Xavi, dia la komander midfielder Bayern Munich yang berjaya sampai ke final Champions League. Kalau usha game Bayern season ni memang control possession, selalu sampai 60% thanks to abang Schweinsteiger. Mesut Oezil, Thomas Mueller, Holger Badstuber, Toni Kroos, Marko Marin, Manuel Neuer dan kebanyakan pemain lain dalam current germany team adalah bekas player Germany U-21 yang menjuarai European U-21 Cup.

    Gameplay Germany boleh dikatakan mirip Arsenal kalau tak percaya lihat sendiri. Penyerang lain yang ada pula ialah abang Klose yang selalu salah anggap goal hanya boleh dijaringkan menggunakan kepala, Mario Gomez si jejaka berbadan tegap bermuka ganas, Cacau si murtad Brazil, dan Lukas Podolski pemain pasukan bawahan liga German, Koln. Actually Cacau lebih effective tapi entah kenapa jurulatih Joachim Loew lebih gemar menjadikan Klose sebagai penyerang utama.

     Ok, maka dengan itu korang telah dihidangkan dengan introduksi kepada pasukan Germany.  Jangan terpedaya dengan generalisation2 lapuk yang mengatakan Germany pasukan fizikal yang hanya tahu bertahan, kerana kini Germany adalah one of the best attacking team in the tournament.

Aha. Penat aku mengarang tentang Germany. Jangan bimbang tiap2 kali Germany menang aku akan riak2 di blog. Haha.

Friday, June 11, 2010

Sudafrica.



 Sekarang pukul 415 petang. Lagi 5 jam 45 minit untuk jarum jam mencecah pukul 10. Finally, setelah 4 tahun menunggu, the guys beloved season, season di mana jejaka semua tidak berminat pada gadis2, season di mana jejaka2 tidak menghiraukan rancangan2 separa porno di televisyen, anda sedar bahawa season World Cup telah tiba!! Say hoyeah!
Malam ni tepat jam 10 malam match pembukaan world cup akan dilansungkan.South Africa versus Mexico. Kami memang menantikan perlawanan ini maka awek2 dan wags2 sekalian minta maaf jika para jejaka tidak menghiraukan anda lansung apa lagi melayan sms2 anda. Eh tapi dont worry, anda tidak akan terasing. Tips untuk gadis2 yang hendak buat2 tahu di depan jejaka walhal tak tahu apa, anda boleh bertanya soalan2 ini, "Chicarito skor tak tadi? Gaya permainan chicarito a.k.a javier hernandez itu agak agresif ya. sepatutnya pengadil boleh memberikan kad kuning" or soalan ini " Abang Steven Pienaar itu nampak pandai mengawal perlawanan. Passing dan terjahan2 yang dilakukan semua nampak begitu licin". Dengan sekelip mata jejaka anda akan kagum dengan anda di samping perasaan sayang semakin membuak2. percaya lah. Hee hee. 


Oklah konklusi kali ini Germany go go bebeh! Gambar diatas hanya lah untuk mengisi masa lapang semata mata.




Thursday, June 10, 2010

Karma

Semalam, tatkala aku sedang layan lagu2 dalam playlist foobar2000 aku, suddenly cam notice something. Adakah korang pernah dengar lagu Karma dari Faizal Tahir? Alah dari album baru Adrenaline yang korang baru je download secara haram tu. Aha. Mula2 aku dengar macam tak ada perasaan. Ngantok je. Bila dengar ulang2 arrangement cam sedap. And bila hayati lirik dia notice something weird. Mendalam betul lirik dia. Terus curious about the real hidden meanings behind the song. Apa lagi, Abe Google  pon datang membantu. Fortunately jumpa the story behind the song. Meh aku letak lirik dulu. Nak mp3 pergi illegal download sendiri jangan buat2 tak reti.

Faizal Tahir: Karma
Seumur hidup memang tak mungkin
Untuk aku terus bersamamu
Seumur hidup hanya untukmu
Menyakitkan memuaskan dirimu
Chorus
Halalkan segala makan dan minumku
Cari aku kira kau masih berani
Berdepan realiti
Hey hey jangan kau sentuh
Aku bukan boneka
Kamulah kamu
Aku bukan boneka
Kelak kau tahu
Lewat harimu
Lima tahun dalam kegelapan
Hari ini kau bebas berjalan
Lima tahun dalam kebenaran
Hari ini hari kamu dan aku
Ulang Chorus
Dan karma kan mengambil tempat
Menjemput kau buatku
Ku harapkan kau kembali
Hey hey biar kau tahu
Aku bukan boneka
Akulah aku
Aku bukan boneka
Kini kau tahu
Lewat hariku
Biar kau tahu
Aku bukan boneka
Akulah aku
Akulah aku
Kini kau tahu
Lewat hariku
 
Interesting story. This song is about a girl, yang selama ini dijadikan mangsa nafsu bapa kandungnya. Dan akhirnya justice been done bila bapanya telah dipenjara selama 5 tahun. Dan setelah bapa nya keluar dari penjara, gadis ini sanggup menerimanya tinggal bersamanya kembali semata-mata untuk membunuh bapanya itu.  Mendalam kan? huuh. Respek faizal tahir or whoever wrote this song. Korang akan dapat notis ada suara Siti Nurhaliza part heyy hey heyy and hujung tu ada sound effect ambulance/police, showing conclusion of the story that the girl killed the damned father. Huhu. Interesting. At least for me.


p/s: ive been transferred to KL earlier than planned, so weekend ni flight pulang! Woohooo. Sukahati sukahati gembira berdansa.

Thursday, June 3, 2010

Huho.

Ouch!



Gudbye s.e w850i, Welcome n85.
Hoho.

Tuesday, June 1, 2010

Tobias Mead : Semi Final

Hi guys and gays!
Masih ingat lagi beberapa post lepas aku hidangkan sorang dude dari "Britain's Got Talent" yang perform dance of The Joker? Ala yang bila korang tengok korang cakap ohmaigod tu. Buat2 lupa pula . So kali ini aku hidangkan pula performance dude ini di stage semi final. Marvelous habis lah. And the good news is this dude get through to the final. Oyeah. Say Ho! jika anda fan Tobias Mead!



Untuk performance brilliant the Joker dari Tobias Mead anda boleh rujuk post ini.


Oh tak lupa terima kasih untuk orang2 dayak dan iban di borneo ataupun semenanjung, untuk cuti hari gawai 2 hari yang turut dinikmati saya.
Selamat Hari Gawai!
"Gajih ka kita gayu guru, gerai nyamai, lantang senang nguan menua!"

Wednesday, May 26, 2010

Répondez S’il Vous Plaît

Minggu lepas seperti ramai yang tak perasan, astro telah menayangkan finale AF8. Oleh kerana masa lapang intern yang melimpah ruah, aku decide untuk call akak receptionist apartment so dapat book channel astro ria time af8 finale walaupun tak pernah mengikut konsert mingguan. Keep aside all those af8 phailures makian dan cacian dari media, boleh tahan la performers af8 final kali ni. Shahir tu tiba2 ramai yang berkata2, meletakkan status fb serta twitter pasal dia di samping mengaku kipas susah mati. Ok la suara dia rock jantan kaw2 tapi macam something wrong. Macam boleh go on a higher note. But im no expert in music so lets just leave it alone. Lagu Kebahagiaan Dalam Perpisahan tu pun menjadi favourite jejaka2 dan gadis2 sekarang. Cool untuk layan perasaan.

Tapi,
Adakah korang tidak perasan, atau saja2 buat tidak perasan, bahawa suara Maulana tu sedap? walaupun muka selayaknya minta ditinju, tapi nice la suara ballad2 jazzy. Yep2 diakui mamat ni tidak mungkin dalam seribu ratus tahun pun dapat menang AF. Maybe dia boleh cuba nasib di Brunei sebab aku tonton RTB (stesen tv brunei) hari2 dekat miri, muka2 artis dia memang muka minta tinju, dan artis berbadan obes adalah normal di sana.  Dan selepas finale af8 itu aku terus google performance Maulana yang lain, jumpa performance dia nyanyi Bila Rindu by Ruffedge. Superb. So, mari aku hidangkan selera anda video nyanyian Maulana.

MTV 'RSVP' (lagu baru)




Bila Rindu



Sekian,
Sokonglah artis2 muka minta ditinju.

Tuesday, May 18, 2010

Clean eyes.

Miss Tourism Intercontinental - World Grand Final,
Yeah!
haha. layan.

Thursday, May 13, 2010

Guten Tag.


Nampaknya debaran semakin dekat. Bila produktiviti ekonomi negara jatuh mendadak kerana pekerja2 tidak aktif akibat letih tak tidur malam ,bila produktiviti perkembangan manusia tersekat kerana para suami lebih gemar makan kacang di depan tv sambil menyorak pasukan kegemaran berbanding menyetubuhi isteri, bila tahap stress wanita2 semakin tinggi akibat tak dapat menonton rancangan kegemaran seperti Asmaradana setelah television didominate oleh partner jejaka masing2, anda tahu World Cup sudah kembali .Wohoo perasaan excited menguasai diri semua jejaka2 sekarang. Dengan ini juga aku membuat declaration dengan penuh yakin bahawa my favourite team Germany akan membenam negara2 seperti England si bekas penjajah, Sepanyol, mahupun Brazil di FIFA World Cup 2010. Wait for it. 

Germany World Cup 2010 Team:- 

Goalkeepers -
Hans-Joerg Butt Bayern Munich
Tim Wiese Werder Bremen
Manuel Neuer Schalke
Defenders -
Arne Friedrich Hertha Berlin
Dennis Aogo Hamburger SV
Holger Badstuber Bayern Munich
Andreas Beck Hoffenheim
Jerome Boateng Hamburger SV
Phillip Lahm Bayern Munich
Per Mertesacker Werder Bremen
Serdar Tasci Stuttgart
Heiko Westermann Schalke
Midfielders -
Michael Ballack Chelsea
Marcell Jansen Hamburger SV
Sami Khedira Stuttgart
Toni Kroos Bayern Munich
Marko Marin Werder Bremen
Mesut Oezil Werder Bremen
Bastian Schweinsteiger Bayern Munich
Christrian Traesch Stuttgart
Piotr Trochowski Hamburger SV
Forwards -
Cacau Stuttgart
Mario Gomez Bayern Munich
Thomas Mueller Bayern Munich
Miroslav Klose Bayern Munich
Stefan Kiessling Bayer Leverkusen
Lukas Podolski Koeln


Keep an eye for Marko Marin, Mesut Oezil and Thomas Mueller. Anda pasti tidak kecewa. Yeah.  
Oh yang lain2 boleh saya tahu pasukan favourite anda pula?