Wednesday, December 30, 2009

Past is not past.

psst.
ini ada satu soalan.
cuba jawab,
adakah korang pernah menyesali something?
menyesali apa2 kedurjanaan yang korang pernah lakukan?
rasa ingin kembali ke masa lepas?
senyum sekarang kerana projek mesin masa pertama dunia sudah ada!
believe it or not!
nice gila kaw2!
mari beronggeng di masa silam!

*diambil dari http://www.darkroastedblend.com/2008/03/time-machine-worlds-biggest-particle.html*

Time Machine: CERN's Large Hadron Collider


Look closely.
This is what the world's first Time Machine may look like


Never heard of "traversable wormholes?"

Well, soon you might start hearing about them, as the world's most powerful particle accelerator becomes functional this spring - unleashing forces, capable of distorting not only space (just like gravity distorts space around Earth), but also TIME.



(image courtesy/copyright CERN)

CERN's Large Hadron Collider is set to become the very first time machine in history.

According to the research published by Irina Arefieva and Igor Volovich, "in general relativity, a time-like curve in space-time will run from past to future. But in some space-times the curves can intersect themselves, giving a closed-like curve, which is interpreted as a time machine - which suggests the possibility of time travel"





Two proton beams travel in opposite directions and collide at four points along the way - replicating the Big Bang conditions of "cosmic plasma", a mysterious almost liquid state, which occurred before quarks had cooled off enough to allow atoms to form together. The Large Hadron Collider will force quarks to break free of their bonds, the matter substance to unravel - to recreate the original "cosmic plasma", and to reconstruct Big Bang conditions. (hopefully on a much smaller scale)



(image courtesy/copyright CERN)


Here are some quick facts:
- 20-year work-in-progress
- A team of 7,000 physicists from more than 80 nations
- 27 kilometers in circumference, 175 meters underground
- facilitating head-on collision of protons, traveling very near the speed-of-light
- each tunnel is big enough to run a train through it.
- temperatures generated: more than 1000,000 times hotter than the sun's core
- superconducting magnets are cooled to a temperature colder than in deep space


(image credit: wiki - via)

The Collider Tunnel:


(image courtesy/copyright CERN)


(click to enlarge; image courtesy/copyright CERN)


(image credit: David Levin)


The most complicated thing that humans have ever built

To better appreciate the enormous scale of this beast, consider that it runs 17 miles across the border of two countries, has detectors in four locations the size of buildings, housed in huge caverns - and if you happen to be inside the tunnel while this thing is in operation, you would have a highly radioactive - and fatal - experience.

Just one superconducting solenoid (CMS) contains in it more iron than the Eiffel Tower. The cost of building LHC is so high, that America had to put a stop to its own Superconducting Super Collider in 1993 (even though 14 miles of tunnel had already been dug in Texas), so today CERN's structure is the lone contender for the title "the most complicated thing that humans have ever built".



(Installation of the CMS silicon tracking detector, photo by Michael Hoch, CERN)



(The world's largest solenoid magnet will be fitted inside, photo by Peter Ginter, CERN)


Click on the image below to get a 360 degrees VR view:


(image credit: Peter McCready)



(image credit: Peter McCready)



(image credit: David Levin)


CMS detector, before it was lowered 100m underground:


(image credit: Ryuji Kusumoto)


Cross section of the ATLAS detector, the size of a cathedral:


(image credit: David Levin)


There are people in these pictures, for scale (see if you can spot them):


(image courtesy/copyright CERN)



(image credit: David Levin)


The wire bundles (seriously gnarly stuff):


(image credit: Robert Scoble)


The LHC team has been called the "Lords of the Ring", the project itself compared to something out of Star Wars (hopefully not the building of the Death Star). Look at the picture below, doesn't it look like Han Solo's hyperdrive on the left?


(image courtesy/copyright CERN)


The idea is to focus all this incredible energy into the smallest space possible. As they say, "the more energy goes in, the more massive the particles that come out". How massive? How about a miniature black hole?


If not time-travel, other exciting thing produced by LHC may be:
The end of the world as we know it


Apologies for a sensationalist headline, but how would you like a miniature Big Bang generated in your community, with scientists going around in little black vans with blaring loudspeakers: "Everything is under control, remain calm, look for a miniature blackhole in your kitchen sink"?

All jokes aside, scientists do expect excitement, but of the containable kind. The well-known reasons behind building LHC are finding the "God Particle" (Higgs Boson?) and coming up with the "Grand Unified Theory" of all forces of the Universe. For the estimation of dangers associated with LHC, read this paper abstract.

All other weird notions that LHC may produce uncontrollable Medium-sized Bang, or a bad-mannered black hole, are put to rest by CERN scientists: they assure us that "even if black holes will be produced, they will be too small and too short-lived to generate a strong gravitational force." In other words, Geneva is not going to get sucked into anything cosmologically weird.

Good.

The Internet's Web started here...
Time Travel might as well start here, too


CERN scientists know what they talk about, and we can trust them - after all, last time they needed something for sharing collider data, they invented the World Wide Web! According to some sources, even now one THIRD of ALL internet traffic flows thru this facility in CERN's computing center (one of the three main hubs for world wide web):


(image credit: David Levin)

I like how Discover Magazine puts it: "The collisions at LHC could spray out strange new kinds of matter, unfurl hidden dimensions of space, even generate tiny glowing reenactments of the birth of the universe." And now, as we have seen - it may even facilitate time travel.

"We don’t even know what to expect," says French physicist Yves Schutz. "We’re now in a domain of energy that nobody has ever explored."

Click to enlarge:


(image courtesy/copyright CERN)

UPDATE, September 10, 2008:

The first beam was fired on the LHC last night, and it went all the way around the circle. So far everything's great, but the Collider does not go full power till next year. When we needed a headline to spotlight this in DRB, we wrote down "LHC Goes Live! Titanic Possibilities" - but then looked at it again and scratched out heads. See if you can catch the irony.

Thursday, December 17, 2009

From Bangi to Miri.

Hi guys sumpah rindu korang semua. Hectic kaw sat life seminggu ni. Opkos lah bila baru sampai Miri seminggu mesti nak dedicate satu post pasal Miri takkan mahu cerita pasal Melaka pula kan. Ada apa sangat pun pada Melaka tu. Jusco terbesar di asia tenggara yang dibuka 17hb disember yang dibangga2kan? tak heran. Dah meletup dah pun. Aku sure jika diorang investigate betul2 pasti ada unsur2 khianat seperti kesan sumpitan atau hentakan hidung yang dalam pada tangki gas yang bocor tu. haha.

So, a quick look at my new life in Miri:-

1.Life sini rileks gila. Apartment memang terbaik lah fully equip aircond n cleaner datang tiap2 hari kemas katil & bilik. Kalau orang miri familiar la kot dengan Jinhold apartment. Nasib baik la company support. Kalo tak boleh nanges nak bayar apartment nih.Haha. Kalo korang ingin berimaginasi meniduri aku sambil usha gambar2 bilik tidur aku boleh pergi ke website dia dengan klik sini.

2.Aku sorang2 je datang sini. Lone Ranger kaw kaw. Yea ada lah sikit2 kawan2 baru but sebab semua pun baru kenal maka tidak lah berapa seronok untuk borak2 pelbagai perkara. Takkan lah dengan orang baru kenal mahu bersembang lucah sahaja seperti yang Syafique Effendy selalu lakukan di bilik. Dah banyak kenal orang baru di Miri. Ada sekali lepak2 di satu rumah kampung ni dan berkenalan dengan satu famili rumah tu sampai tok nenek uncle auntie sekali. Tolong2 buat kerja rumah sikit sambil gelak ketawa lepas pulang baru perasan semua kereta ada sticker Hujan. Lepas tu baru tahu itu famili Noh Hujan rupanya. Woa. Kecik betul Miri.

3.Sabtu malam lepas join handle bbq party trainee2 lama dan baru OGM & SKO dekat esplanade beach. Makan2 memang laju aja. Lawa kaw sat lah esplanade beach tu. Dengarnya memang cuci mata tahap Bali lah kalau pegi petang2. Haha.

4. Makanan sini mahal woh. Haha. Masakan melayu susah dapat so mahal a sket. Nasi + ayam + sayor 7 ringgit what the what man. Nafsu makan aku dah banyak dipenuhi hidangan2 baru macam Lalapan, Mi kolok. Nice man nice kaw sat. Heaven.

5. Office aku gila dengan Dota. Yea Dota. Untuk Dota2 gamers UTP memang heaven lah kalau masuk office ni. Diorang 24 hours cakap pasal Dota sampai lepak mamak pun borak pasal game Dota. Office aku sini cuma consists of 10 orang plus minus n semuanya gila Dota..Kadang2 sebelum lunch pun diorang main Dota. Abes kerja 430 petang hari2 semua balik dari ofis jam 630 kerana berDota. Di rumah pun ada LAN maka dota lagi malam2. Aku yang noob ni pun sedang mengasah bakat di arena Dota hari2. Bos paling besar lagi yang coach aku Dota. Dont worry kawan2 UTP anda boleh expect saya pawn anda lagi 8 bulan dalam Dota.haha.

Ok lah kawan2 semua kerja elok2 intern elok2 please please please kamu jangan nakal. love u all dari seberang laut china selatan.

Monday, December 7, 2009

saya.

okay.



be tabah!

Thursday, December 3, 2009

Orang Gila Mana?

Hye uols muah2. Lama bagai beberapa purnama rasanya hamba tidak berutusan khabar dengan tuan hamba sekalian. Bagaimana dengan sambutan hari raya korang? adakah ada antara korang telah disalah anggap sebagai lembu daging utk disembelih tok imam surau berdekatan? (Did jangan risau anda badak air bukan lembu daging pasti selamat dari disembelih). Maka aku nak ucapkan selamat belated hari raya aidiladha untuk semua! Pom! Pom! (sound effect bunga api ).Haha.

Haaa, apa cerita internship korang? adakah sudah dikategorikan sebagai tenaga peningkat produktiviti company masing2 ataupun jatuh dalam kategori melangut berjam2 secara bergaya dan bergaji?Haha. Sweet betul membaca cerita2 fes day internship korang di blog masing2. Terasa dekat di hati walau jauh di mata (peribahasa tambah markah karangan bm spm).

Dan, untuk berlagak dengan anda semua, aku nak mengumumkan sekarang aku dah biasa bangun pagi! haha. Dah 4 hari bangun pukul 6 pagi. Diam a jangan kutuk 4 hari pun boleh dikira habit lah! Kool kan berbanding si lahabau2 rentap dan quek yang masih tidur sampai tengahari sebab masuk intern lambat lagi. Belum cerita si cacat dan terencat Ainmisnan dan kawan2 yang memang tak ada intern pun dorang tu memang tidur tak bangun2 punya cuti ni. Dalam kul 830 pagi dah mula melangut di ofis OGM di Damai Perdana Cheras. Yea yea aku tau ramai carut wtf itu company OGM tidak pernah dengar pun. OGM stands for Oil & Gas Management (M) Sdn. Bhd. Company nih macam company yang serv for Petronas, Shell, Titan Petchem, & byk lagi company besar yang lain. Di bawah ini adalah 5 perkara tentang internship aku yang korang boleh jadikan bahan bacaan masa lapang, lebih baik dari korang melangut di ofis.

1. OGM ni rupanya kecik je 30-40 people je, but kukuh la since semuanya engineers. Memang company ni a group of engineers je. Selain engineers ada sorang secretary dan dua org finance je. But mmg kool la sebab dapat kerja dengan banyak abg2 & kakak2 engineers yang friendly dan byk expose cane kerja2 engineer real world. Bos paling besar pun dapat borak friendly kaw2. Da a kelakar apek tu. Haha.

2. Kerja2 aku buat as intern pun memang kaw sat punya chemical engineering. Dok analyse berpuloh2 PFD dan P&ID. Kalau aku amek exam Plant Design balik ni maw bleh skor soalan2 dari neraka yg Dr. Suzana kasi hari tu. Haha. 

3. Elaun scholar Petronas aku untuk bulan ini dah mencapai paras minimum. Semuanya pasal persediaan intern. T_T. Ada kawan2 mahu support jadi sugar daddy dan sugar mummy? haha.

4. Isnin depan pukul 7 pagi flight ke Miri. T_T. Hopefully miri nice kaw kaw. 8 bulan duhh! dah a tak pernah pergi borneo seumur hidup! Duhh lagi.

5.Gila excited duhh mahu pergi offshore. Tapi kena training dulu a plak. Cam haram je dengar nya training dia. Terjun laut dari 30 kaki la.. survive dari replika helikopter tenggelam la..duhh.  Camano den neh jangg.
Arh. Layan!

Untuk kawan2 tersayang muah2 semua moga anda semua dapat adapt secepat mungkin ngan life n kerja2 intern. Gudluck, Gambatte, Chaiyok2, Fighting!!!