Sunday, January 25, 2009

jeneral perang.

Generalisation.
A.k.a jeneralisasi.
Kali ini entri mngenai perkataan ini.
Definition nya lebey krg judgemental, lebih kurang judgemental secara skala besar.
Menjudge sumthing tanpa usul periksa or using majority theory.
Judging using majority theory lak is like sumone dikatakan pemalas hanya kerna majority bangsanya adalah pemalas. 
Perkataan ini sgt menarik sebab byk sgt berlaku di skeliling yg aku pahsan.
Dan bg aku, kebanyakan generalisasi ini tak btol pun. Lebih kepada salah faham.
Takyah lihat konteks dunia, tgk dalam konteks UTP pn suda ok.
Ni list generalisasi atau salah faham yg berlaku serba sdikit di tempat aku blajar, 
yang aku prasan sendiri hasil pergaulan dgn ramai org.
Fakta atau Auta?

Generalisasi/Salah Faham pertama: Medtech yg Ego.
Pelik bila dengar sesetengah pihak melabelkan budak2 kelab Medtech sebagai sombong, egoistic, ada kepala sebesar kapal selam, dan merasa diri mereka sebes atau lebih bes dari Johnny Depp dalam Pirates of the Carribean. Apa puncanya tak pasti. Kerana kehadiran mereka adalah penting utk kendalikan apd system di setiap event di utp, mungkin? Tapi, dua org calon presiden Medtech penggal ini adalah kwn aku dr skolah. Mereka sgt humble. Aku percaya paras kesombongan aku sdri lebey tgi dr mereka.

Generalisasi/Salah Faham kedua: IT sbagai kos plg cikai di UTP.
Ni btul2 salah faham yg berleluasa. Ada kawan2 aku kos IT yg terasa inferior kerana rasa diri mereka ambil kos plg cikai. Perempuan terutamanya. Aku salahkan senior2 sebelum ni yg sesukahati merankingkan kos sejak turun temurun. Pala abah mereka it cikai. Berapa ramai budak engineering yg tercungap2 semasa lab programming?. Dan aku boley jamin result aku utk C programming adalah C juga kalau bukan kerna pertolongan seorg gadis IT.

Generalisasi/Salah Faham ketiga: Kronisme@Convofair.
Ini bagai isu balak yg telah lama berleluasa. Aku tak dpt kata apa kerna tak pernah terlibat dengan convofair. Ada desas desus katakan dari 8 tmpat kosong sblum interviu 6 telah diisi. 
Ramai yg patah hati seblum inteviu lg.Lantak hampa lah. Aku x kesah pon.(cuma jeles lah sedikit kerana tak dapat kupon 15 ringgit sehari selama 3 hari yg dikhaskan utk komitee2.urgh)

Generalisasi/Salah Faham keempat: Euphonious sebagai pesta arak dan seks.
Ini bukan lah generalisasi sgt. Tp aku percaya ini satu generalisasi yg cuba diterapkan sesetengah pihak sedaya upaya.Haha. Euphonious bg aku satu event battle of the band plg skema dan teratur dlm dunia. Penonton datang ke chancelor hall yg besar, duduk dgn teratur, bertepuk tgk serba sdikit, mnikmati psembahan dan pulang. Lebih krg menonton Malam Persembahan Minggu Aluan Mesra cuma performance lebih mngasyikkan jiwa kalbu berbanding performance tpaksa pelajar2 yg longlai diorientasikan seminggu. (MAS aku 10 hari! 10 hari taw tak! longlai bersepai gua.Agak x gne sape pengarah MAS tym tu.) Masih tidak serock mana2 konsert MUSE atau sehot mana2 party malam2 tahun baru kl. Lgpun, aku agak terhutang budi kepada Eupho kerna ia adalah event pertama ku di UTP.

Generalisasi/Salah Faham kelima: Pak Guard cr duit raya lebih gune saman.
Ini pastinya direka oleh mereka2 yang panas ati setelah diberi sehelai kertas bertandatangan yang bernilai RM30 oleh Pak Guard2 di UTP. Kadang2 raya lagi 10 bln pn ada yg cakap pak gad tgh cari duet raya. Aku kmpius. Advance btul pmikiran pak gad2 ni kalau camtu. Menabung utk masa depan sungguh. Mungkin lebih baik jadi akauntan. Tapi kan, aku tak pasti jika ada komisen 10% kepada Pak Gad utk setiap satu2 saman yg berjaya. Rasanya tak ada, kan?    

Generalisasi/Salah Faham keenam: MPPUTP sebagai tukang cop logo di event orang laen.
Hehe. Ini pun aku tak mampu nak komen byk2. Kamon la, MPP UTP dah buat tempat parking dpan v4 kot. korg still ckp dorg tak buat keja? huha~

Generalisasi/Salah Faham ketujuh: objektif utama Rakan Masjid (RM)  ialah menjadi pemboikot berjaya.
Yg ni aku faham puncanya. Dgr rungutan sumbody2 pasal dinner pn diboikot, Eupho n Talent Search mmg sah2 lah kena. Tapi kan, RM byk lg kot keja laen. Dorg buat Heart 4 Islam, bla2. Ikut leadership style la. Yg baru ni kira respek la bila die pegi jmpe management mntk stop Eupho seblum Eupho form comittee lg. Xde lah lpas org wat keja pnat2 tetiba boikot. Sianlah mereka dan penat lelah mereka kan?

Aku sdri pun pnah kena boikot. Padan muka aku jd komitee Eupho. Amek ko berpuloh2 orang berpakaian sopan datang tiba2 dan penceramah sdn. bhd. datang berceramah di sebelah meja aku jual tiket Eupho. Seram dan mencabar, kan?.Haha.(Muka tak bape nak malu sgt mnyelamatkan aku).Huha~

Generalisasi/Salah Faham kelapan: Rakan Muda UTP sebagai kelab yg membosankan.
Ini lebey kepada salah faham aku sdri yg dipupuk secara tak sengaja kerna kes2 rumet yang menjadi org kuat Rakan Muda UTP. Segala event mereka tampak mmbosankan dan terkluar dr konteks Rakan Muda Malaysia (Audio: Jika kau yakin kau boleh). Event agrotech, ke rumah kebajikan, wawasan desa..tak mmbantu lansung reputasi Rakan Muda di mata aku. Mana pergi event2 mencabar sperti Kayaking, Camping, Hiking yg sinonim dgn nama Rakan Muda? Tapi aku tau aku salah bila aku enjoy di program Belia Benci Dadah anjuran Rakan Muda UTP.

Generalisasi/Salah Faham kesembilan: DC++ pnyebab utama internet slow.
Ini salah faham yg unik. Kerna ini satu2nya salah faham yg cuba disokong oleh Management UTP. DC++ telah berjasa besar kepada pelajar2 UTP jadi jangan cuba menarik hak kami. Kami tak kesah kalau MPPUTP tak ada tp kalau DC++ tak ada kami akan maki UTP kerana mengabaikan hak kami.Internet yg lembab bagai kura2 berjalan pejam mata itu adalah kerna structure internet UTP yg salah direka sejak awal, not DC++. 
 
Generalisasi/Salah Faham kesepuloh: V5 sebagai the  best place to live in.
Ramai junior2 yg mengidam utk berpindah ke Village 5.  Ramai yg berharap. Ya, mmg cantik dr luar. Tp, kerna line handphone yg jarang2 ada, lantai simen kelabu murah, katil yg lebih kecil dr katil V3 dan V4, V5 tidaklah sebes mana.Percaya lah.   

Haa.Inilah sikit sbanyak salah faham dan generalisasi yg berlaku di UTP  saja. Byk kan? Sesunggohnya mari la kita lari (audio: lari lari kudaku gagah berani) dari generalisation minded seperti ini. Cheers!


Ni la permandangan dari tingkap meja aku.
Percaya atau tidak aku dah kira bilangan2 tingkap laen yg ada di blok2 luar tingkap ni.


Wednesday, January 21, 2009

Pernah Tak?

saya ada satu soalan.
pernah tak.
anda rasa begitu serba salah.
tersekat.
antara due psimpangan.
tenggelam dalam dilema.
menjaga perasaan sahabat yg mengharap,
atau menjaga hati sendiri yg gundah.
pernah tak??

dilema ini sgt besar.
tapi.
bak kata pepatah melayu
berkawan biar seribu.
adat melayu menjaga hati sahabat.
ish.
aku ragu2.
berat hati
tp..
teruskan lah
demi mereka..
suka hati lah


TAGged by baldibirupink.

----------------baldi[oreN]----------------------------------------

1) 7 ciri lelaki idaman saya...

...
....
......
serius rasa masih berat hati.
soalan ini macam mempersoalkan status.
sama perasaan macam pegi taman tasik titiwangsa dan ditanyakan oleh akak2 (baca: bapuk) " r u straight or not? either top or bottom?".
hmm.
baeklah.
aku dah janji maw jawab.

1# Mempunyai potongan badan 36-26-36. plis carikan saya lelaki berpotongan badan sebegini. tolong, ya?
2# Sopan santun .ya, lelaki sopan santun. kenapa, pelik? 
3# Pandai dan rajin memasak dan mengemas. Sapa yg tak mahu serumah lagi sebilik dengan lelaki pandai memasak dan mengemas? Mereka bagai pakej lengkap seorang wanita tanpa sifat dan mood puteri bulan.
4# Mempunyai bibir bagai Angelina Jolie, dan wajah seindah Bipasha Pasu.
5# Ada mata yg sgt cantik, seperti seorg budak perempuan chemical engineering tahun 2 semester 2 sekarang. bukan Ain, ofcos. Aku sgt admire matanya.
6# Berharta. Apa salahnya kan? 
7# Tiada alat kemaluan lelaki.

[Ciri yang ke 7 merupakan ciri paling penting (baca: sangat penting) seblom mengconsider ciri pertama, kedua, ketiga dan seterusnya.]

2) 7 lelaki yg pernah saya minati

Soalan ini ok. Tak salah kan meminati lelaki?

1# Rasulullah SAW 
2# Apak ku bukan Apak mu.
3# Derrick Barry . Dia sgt cun. Ini dia.



4# David Villa.
5# Amat Anas (Pahal  letak nama sdri??!)
6# Amat Anas (Letak lagi?)
7# Amat Anas (Ya sesunggohnya saya mmg obses dgn diri sdri.Haha)

3) 7 perasaan sekiranya keluar dgn org yang diminati

Konfius. 
Lelaki diminati  yg disebut atas tadi ke perempuan pn bleh?
ah lantak lah

1# Risau. Sbb semua lelaki yang bila keluar bersama perempuan diminati pasti berasa risau. DOrg riisau dr byk aspek.
Risau dr aspek kewangan utk mengentlemankan diri mmbelanja pmpuan tsebut, Risau dr aspek kekacakan diri sdiri utk mncuri hati mereka,Risau dr aspek perbualan moga tidak bosan, Risau dr aspek kecoolan utk menampakkan diri tidak berape kelam kabut.urgh byknya!
2# Yakin Diri. Yaaa. Keyakinan diri pasti lebeyh tinggi jika bjaya mngajak org yg diminati keluar.oyeah.
3# Benci. Benci pada jumlah akaun bank yg sentiasa susut mnyebabkan takde duet nak belanja mereka yg diminati.
4# Berdebar-debar. Seperti seekor ikan yg ingin disiang.
5# Pening. Akibat minyak wangi terlampau terlebey kerna ingin kluar bersama org diminati. Bukan selalu!
6# Malu. Wah segan2 daku pakk... Blushing2 bak kata ainpepel. tp dia slalu blushing tak bertempat.
7# Di puncak dunia. Lebih dari kejayaan SPM dan Degree. Lebih tinggi dr everest.

4) 7 tempat istimewa yg ingin dilawati dgn org tersyg
1# Old Trafford. Sir Alex tolong sign saya. Biar lah jadi budak Milo skalipon.
2# Burj Dubai Tower. (Lepas Siap) Dua kali ganda tinggi KLCC. Walaupn aku gayat tapi aku tetap nak naek. Apa aku kesah.
3# Hawaii. Cuci mata disamping org tersayang. Heaven!. Haha.
4# River Fox Prison. Kalau boleh nak cuba break-out sekali lepas masuk.Dengan strategi tersendiri laen dari Wentworth Miller.
5# Rumah dan bilik sendiri. (Selepas kahwen only)
6# Syurga (Audio: Sampai Syurga by Faizal Tahir) Tetiba teringin dipotong rambut di atas pentas sambil disaksikan berjuta penonton secara lansung. 
7# Rumah Mak Ayah. Kena lah kenalkan dgn parents kan kalo nak menikah? Masih tidak seberani Aidil Zafuan.
8# Pejabat Tok Kadi. (mampos.aku nak gak letak 8 tempat)


5) 7 barangan/sesuatu yg istimewa mungkin dihadiahkan buat org tersyg...

1# Kucupan mesra
2# Senyuman manis
3# Odm. (dah bagi, mungkin?)
4# Secawan teh 
5# Sepinggan Roti Nan Kima
6# Sepiring Goreng Pisang
7# Semangkuk Cucur Udang.

6) 7 lagu yg akan anda nyanyikan utk org tersyg

1# Yuna- Dan Sebenarnya.
2# Yuna- Cinta Sempurna.
3# Negaraku. Versi Orchestra.
4# Wawasan 2020. Secara megah.
5# Saloma- Malam Dansa Muda Mudi 
6# Brothers- Teman Sejati (kalau boleh Yassin jd backup singer)
7# Faizal Tahir- Sampai Syurga (Masih teringin rambut berombak2 ayu ditiup kipas sambil wat muka rock dan ditonton bjuta2 pnonton secara lansung)

7) other person to tag

7# Derrick Barry.
6# Din Beramboi.
5# Barack Obama (Saya tau semalam anda jadi presiden, tapi boleh ambil masa siapkan tag ni tak?sebentar saja, plis..)
4# Ehud Olmert ( Apekata amek masa lama2 siapkan tag ini daripada bunuh saudara2 saya di Palestin?)
3# Puan Sobariah bt Baharum. (adakah Puan Sobariah Baharum akan ltak En. Awang Ismail sbagai lelaki idaman? jeng jeng jeng..)
2# Kimberly Hart (Dia adalah crush pertama aku. Cakap siapa budak laki sebaya aku yang tak crush dgn Power Rangers Pink?)
1# Roli n Poli. Hamsterku.


utk sesiapa yg masih memikirkan apa itu nenasoren.


Monday, January 19, 2009

Seorang Solo.

Monolog Solo.
Nasi lemak kerang di pagi hari.
Membelek Harian Metro di atas sofa smbl melayan Din Beramboi & Aznil @Pagi di Era.
ABC di warung hujung jalan di tengah malam.
Boling bersama Shira Ros.
Jalan2 cari makan bersama Shira Ros.
Internet yg laju babas.
Drive mengelilingi Bangi tchenta.
Berlari di Tasik Cempaka.
Menatap komik2 lama di masa lapang.
Pisang goreng , Ubi goreng , Cucur Udang bersama Teh panas di petang hari.
Baring di atas katil sendiri tanpa memikirkan apa2 d masa lapang.
 
Inilah kebahagiaan.
Dan kebahagiaan itu sudah berlari!
Jauh tinggalkan daku!
daku rindu.
Urgh.
...



sape rase dia ni macam mikey mouse selain aku?



bangi kopitiam.marvelous pic. not-so-marvelous model.


last but not least,lets support no-mencarut campaign!



chao2!

Monday, January 12, 2009

new bla bla bla.

guys!
gotta check this out.
site for all those creative people, brjiwa kartunis, suka designs2 n art
ala2 deviantart but berbntuk forum cam forum lowyat
cool artwork ada kt sana. dr malaysia utk malaysia!
site ni da lame sbnanye, tp seriously aku tak prasan pn kwujudan community ni sblum ni.
gle ramai talented malaysian cartoonist n designer rupenye.
bes2. sesunggohnya Ahmad Anas mmg suke benau mlukis.

N watch!
Raja Lawak kmbali lagi
third season.
new batch of talented comedian.
seriously.
taon ni mmg byk contestant yg bleh wat aku gelak.
tak cam fes n 2nd season.
fes season zizan, johan n yus jen yg btol2 lwk.yg len ngarut. n they really deserved to b in top 3.
2nd season, nabil is flying high, leaving others far below. cham bg aku tak bpe lwk n no entry mmg x lwk. seb bek ada bang billl
3rd season, byk lawak2. 
LnJ:pelawak utara maiii.cek suka!
Chot: dak2 remaje sempoi.xde lg comedian dr teens kt msia
Talam: die neh cm tak bpe lwk lg, tp cam enjoy perform.so aku ske
Amir: lawok kaw2 budok ganu neh! fevret pnonton.tp ssh kot nk jd cam nabil..

Am: neh feveret aku. Die ade gaya. Lawak pn kaw2 cume mayb x sngat naw sbb xperience tade lg.tp potential cam nabil kot!


N adik ajam aku bli hamsters baru.tkejot gue.
due eko. roli n poli due ltak name.jantan n btine.
kecik lagik.jnis syrian sama ngan si gemok aku.
kecik gle banding ngan si gemok.

roli (kiri) n gemok (kanan).warne roli ni sbijik gemok so cam gemok jr.


kejau2!bagai dit raksase mengejau ainpepel
 
tp adik aku tak rti mnjage hamster.lg2 yg kcik.nampaknye tpakse a aku tinggal gemok besau tu kat umah n jage yg kcik roli n poli ni kat utp.ish3.

n smalam ade gath oasis.
dpt msg 10/1 10.30 kat mid.
aku mle2 brat nk dtg memandangkan poket money yg smakin bkurangan.
haha.
tapi dtg gak arh
mle2 smpai dlm kul 1145 ade la fikri harith, sas, n suhaib.
then mle ramei2 dtg.
mriah gle kot.
30 org lebey gak arh.
bgelak ktawe bsame cegu amsyar smpnjg hari
boling la ramei2. i score 2nd highest kot.wah! haha.
then lepak kat mapley tepi the gardens tu.


enjoiii.tp ape sgt la 30 org je dr 250 org batch aku. len kali kite gath ramei lg oret!


N td bc pos quek.cite psl pndgn die kt fenomena n pmboikotan israel skang.
tp.
sesunggonya aku stuju dgn pmboikotan israel.
yeah,mayb ada jalan lbey baek cam jihad.
n yeah.mayb ada lg org yg gi mkn mcd starbucks tu sume.
but ingat.ni boycott skala besar.
bkan kat malaysia je.
if rajen surf taw ar even bukan islam pn yg simpati kat palestin
dkat europe, africa, ramai join boycott nih.
mmg tak pat dielakkan org nk g mcd n starbucks
but dr 5 org, ckup la if dpt wat 2 org terpk
"eh.tayah g la mcd. israel funder kot. mkn tmpt laen la"
n kdg2 cam member tu nak klua g mcd
cam ckp "weh. israel funder dowh. g sushi king a.jepon funder tape lg"
kan sdikit sbyk efektve boycott tu.
sorg mmg a tak bape nmpk.tp kalo sratus ribu org dr 22 juta rakyat msia ni terpk camtu?
kalo due ploh juta org dr 1.5 bilion org islam pk camtu?
so boycott mcd and products2  tu sume mmg bkesan if we look at it globally.
kan?

Papepn,sblum mnutup esei kali ini.
berita terbaek d pagi hari

haha!
pengubat kekecewaan kjatohan result yg diratapi.
chao!





Monday, January 5, 2009

apa habaq?



wah.malas tol updet blog kblkgn neh. niat ade tp kemalasan trase.urgh.
cuti da nak abes.2 weeks left. also result nye date da maken dkat n mncuakskan. wargh.

pada satu pagi yg x bpe indah lpas

sms(lbey krg).10.30 pagi.
Anas: Dit ngeng dtg a kl.busan a.
Dit: ko a dtg mlake.aku xley g kl.xde org tmn.
Anas: Woh. aku dtg ko blanje tiket okeh?
Dit: Okeh.serius ke?

Make kul 11 lebey aku da bsiap2.kul 12 nek ktm then tuka bus sremban alkesah kul 3 a aku smpi.
roger Que Haidar, Amirul rentap, Shiroslan, Ainpepels, n ofkos Dit ngengs.
seb bek sume nga fri maka kami pn bjalan2 d skita mlake.



my 2nd time in mlake.
malam tu nek eye on msia.
Paw duet dit utk tiket eye on msia. oyeah!
wah! ritu kat titiwangse tak smpt naek.
meriah2.









bmalam kat umah entap n blk sok nye.trus blk kg psl Ms. Along ku kawen.



Smoge berbahagie Along!


Then diberitakan pula kdtgn Ain pepel, dit, teha, n ainad ke Bangi. Pahal nta.
Mayb nak mrase udara bangi yg sgar kot.
Bawak dorg jln2 ke alamanda.





Opkos Ms Shiroslan ada skali.
Sjk si gmoks tu come back to ukm slalu lepak ngan die.

Woh.lupe.Epi new year 2009 evryone. but dont b too hepi la.
hari2 news psl israel attack palestin.
how cruel they are.
dunia cuma dpt perhatikn
this is one of a point that i wish i hv the highest power in the world.
this is the point im all gile pangkat.
ill stop this international craziness on my own.
hw stupid those so-called world leaders?
for me, im blaming arab leaders heavily.
they are rich countries
ive seen the statistics
even unpopular countries such as that turkmenistan n other stan2 country hv hundreds times yearly income more than Malaysia
but cant they play any role?
being too rich has spoiled them too much
Ive no respect left for arabians
they are too u.s dependent till they cant settle their own problems.
wah.emo plak gue. haha.

btw
my new azam for 2009!

rajin sket ke kelas.
hidup tanpa masalah.
kuros sket.haha.azam dkongsi bsame shira.
improve professional values dlm diri demi prepare hadapi intern n keje n interviews
tambah amal
len2 tambah nanti2.

n kdg2 dlm idop we need changes ryte!oyeah!