Wednesday, December 30, 2009

Past is not past.

psst.
ini ada satu soalan.
cuba jawab,
adakah korang pernah menyesali something?
menyesali apa2 kedurjanaan yang korang pernah lakukan?
rasa ingin kembali ke masa lepas?
senyum sekarang kerana projek mesin masa pertama dunia sudah ada!
believe it or not!
nice gila kaw2!
mari beronggeng di masa silam!

*diambil dari http://www.darkroastedblend.com/2008/03/time-machine-worlds-biggest-particle.html*

Time Machine: CERN's Large Hadron Collider


Look closely.
This is what the world's first Time Machine may look like


Never heard of "traversable wormholes?"

Well, soon you might start hearing about them, as the world's most powerful particle accelerator becomes functional this spring - unleashing forces, capable of distorting not only space (just like gravity distorts space around Earth), but also TIME.



(image courtesy/copyright CERN)

CERN's Large Hadron Collider is set to become the very first time machine in history.

According to the research published by Irina Arefieva and Igor Volovich, "in general relativity, a time-like curve in space-time will run from past to future. But in some space-times the curves can intersect themselves, giving a closed-like curve, which is interpreted as a time machine - which suggests the possibility of time travel"





Two proton beams travel in opposite directions and collide at four points along the way - replicating the Big Bang conditions of "cosmic plasma", a mysterious almost liquid state, which occurred before quarks had cooled off enough to allow atoms to form together. The Large Hadron Collider will force quarks to break free of their bonds, the matter substance to unravel - to recreate the original "cosmic plasma", and to reconstruct Big Bang conditions. (hopefully on a much smaller scale)



(image courtesy/copyright CERN)


Here are some quick facts:
- 20-year work-in-progress
- A team of 7,000 physicists from more than 80 nations
- 27 kilometers in circumference, 175 meters underground
- facilitating head-on collision of protons, traveling very near the speed-of-light
- each tunnel is big enough to run a train through it.
- temperatures generated: more than 1000,000 times hotter than the sun's core
- superconducting magnets are cooled to a temperature colder than in deep space


(image credit: wiki - via)

The Collider Tunnel:


(image courtesy/copyright CERN)


(click to enlarge; image courtesy/copyright CERN)


(image credit: David Levin)


The most complicated thing that humans have ever built

To better appreciate the enormous scale of this beast, consider that it runs 17 miles across the border of two countries, has detectors in four locations the size of buildings, housed in huge caverns - and if you happen to be inside the tunnel while this thing is in operation, you would have a highly radioactive - and fatal - experience.

Just one superconducting solenoid (CMS) contains in it more iron than the Eiffel Tower. The cost of building LHC is so high, that America had to put a stop to its own Superconducting Super Collider in 1993 (even though 14 miles of tunnel had already been dug in Texas), so today CERN's structure is the lone contender for the title "the most complicated thing that humans have ever built".



(Installation of the CMS silicon tracking detector, photo by Michael Hoch, CERN)



(The world's largest solenoid magnet will be fitted inside, photo by Peter Ginter, CERN)


Click on the image below to get a 360 degrees VR view:


(image credit: Peter McCready)



(image credit: Peter McCready)



(image credit: David Levin)


CMS detector, before it was lowered 100m underground:


(image credit: Ryuji Kusumoto)


Cross section of the ATLAS detector, the size of a cathedral:


(image credit: David Levin)


There are people in these pictures, for scale (see if you can spot them):


(image courtesy/copyright CERN)



(image credit: David Levin)


The wire bundles (seriously gnarly stuff):


(image credit: Robert Scoble)


The LHC team has been called the "Lords of the Ring", the project itself compared to something out of Star Wars (hopefully not the building of the Death Star). Look at the picture below, doesn't it look like Han Solo's hyperdrive on the left?


(image courtesy/copyright CERN)


The idea is to focus all this incredible energy into the smallest space possible. As they say, "the more energy goes in, the more massive the particles that come out". How massive? How about a miniature black hole?


If not time-travel, other exciting thing produced by LHC may be:
The end of the world as we know it


Apologies for a sensationalist headline, but how would you like a miniature Big Bang generated in your community, with scientists going around in little black vans with blaring loudspeakers: "Everything is under control, remain calm, look for a miniature blackhole in your kitchen sink"?

All jokes aside, scientists do expect excitement, but of the containable kind. The well-known reasons behind building LHC are finding the "God Particle" (Higgs Boson?) and coming up with the "Grand Unified Theory" of all forces of the Universe. For the estimation of dangers associated with LHC, read this paper abstract.

All other weird notions that LHC may produce uncontrollable Medium-sized Bang, or a bad-mannered black hole, are put to rest by CERN scientists: they assure us that "even if black holes will be produced, they will be too small and too short-lived to generate a strong gravitational force." In other words, Geneva is not going to get sucked into anything cosmologically weird.

Good.

The Internet's Web started here...
Time Travel might as well start here, too


CERN scientists know what they talk about, and we can trust them - after all, last time they needed something for sharing collider data, they invented the World Wide Web! According to some sources, even now one THIRD of ALL internet traffic flows thru this facility in CERN's computing center (one of the three main hubs for world wide web):


(image credit: David Levin)

I like how Discover Magazine puts it: "The collisions at LHC could spray out strange new kinds of matter, unfurl hidden dimensions of space, even generate tiny glowing reenactments of the birth of the universe." And now, as we have seen - it may even facilitate time travel.

"We don’t even know what to expect," says French physicist Yves Schutz. "We’re now in a domain of energy that nobody has ever explored."

Click to enlarge:


(image courtesy/copyright CERN)

UPDATE, September 10, 2008:

The first beam was fired on the LHC last night, and it went all the way around the circle. So far everything's great, but the Collider does not go full power till next year. When we needed a headline to spotlight this in DRB, we wrote down "LHC Goes Live! Titanic Possibilities" - but then looked at it again and scratched out heads. See if you can catch the irony.

Thursday, December 17, 2009

From Bangi to Miri.

Hi guys sumpah rindu korang semua. Hectic kaw sat life seminggu ni. Opkos lah bila baru sampai Miri seminggu mesti nak dedicate satu post pasal Miri takkan mahu cerita pasal Melaka pula kan. Ada apa sangat pun pada Melaka tu. Jusco terbesar di asia tenggara yang dibuka 17hb disember yang dibangga2kan? tak heran. Dah meletup dah pun. Aku sure jika diorang investigate betul2 pasti ada unsur2 khianat seperti kesan sumpitan atau hentakan hidung yang dalam pada tangki gas yang bocor tu. haha.

So, a quick look at my new life in Miri:-

1.Life sini rileks gila. Apartment memang terbaik lah fully equip aircond n cleaner datang tiap2 hari kemas katil & bilik. Kalau orang miri familiar la kot dengan Jinhold apartment. Nasib baik la company support. Kalo tak boleh nanges nak bayar apartment nih.Haha. Kalo korang ingin berimaginasi meniduri aku sambil usha gambar2 bilik tidur aku boleh pergi ke website dia dengan klik sini.

2.Aku sorang2 je datang sini. Lone Ranger kaw kaw. Yea ada lah sikit2 kawan2 baru but sebab semua pun baru kenal maka tidak lah berapa seronok untuk borak2 pelbagai perkara. Takkan lah dengan orang baru kenal mahu bersembang lucah sahaja seperti yang Syafique Effendy selalu lakukan di bilik. Dah banyak kenal orang baru di Miri. Ada sekali lepak2 di satu rumah kampung ni dan berkenalan dengan satu famili rumah tu sampai tok nenek uncle auntie sekali. Tolong2 buat kerja rumah sikit sambil gelak ketawa lepas pulang baru perasan semua kereta ada sticker Hujan. Lepas tu baru tahu itu famili Noh Hujan rupanya. Woa. Kecik betul Miri.

3.Sabtu malam lepas join handle bbq party trainee2 lama dan baru OGM & SKO dekat esplanade beach. Makan2 memang laju aja. Lawa kaw sat lah esplanade beach tu. Dengarnya memang cuci mata tahap Bali lah kalau pegi petang2. Haha.

4. Makanan sini mahal woh. Haha. Masakan melayu susah dapat so mahal a sket. Nasi + ayam + sayor 7 ringgit what the what man. Nafsu makan aku dah banyak dipenuhi hidangan2 baru macam Lalapan, Mi kolok. Nice man nice kaw sat. Heaven.

5. Office aku gila dengan Dota. Yea Dota. Untuk Dota2 gamers UTP memang heaven lah kalau masuk office ni. Diorang 24 hours cakap pasal Dota sampai lepak mamak pun borak pasal game Dota. Office aku sini cuma consists of 10 orang plus minus n semuanya gila Dota..Kadang2 sebelum lunch pun diorang main Dota. Abes kerja 430 petang hari2 semua balik dari ofis jam 630 kerana berDota. Di rumah pun ada LAN maka dota lagi malam2. Aku yang noob ni pun sedang mengasah bakat di arena Dota hari2. Bos paling besar lagi yang coach aku Dota. Dont worry kawan2 UTP anda boleh expect saya pawn anda lagi 8 bulan dalam Dota.haha.

Ok lah kawan2 semua kerja elok2 intern elok2 please please please kamu jangan nakal. love u all dari seberang laut china selatan.

Monday, December 7, 2009

saya.

okay.



be tabah!

Thursday, December 3, 2009

Orang Gila Mana?

Hye uols muah2. Lama bagai beberapa purnama rasanya hamba tidak berutusan khabar dengan tuan hamba sekalian. Bagaimana dengan sambutan hari raya korang? adakah ada antara korang telah disalah anggap sebagai lembu daging utk disembelih tok imam surau berdekatan? (Did jangan risau anda badak air bukan lembu daging pasti selamat dari disembelih). Maka aku nak ucapkan selamat belated hari raya aidiladha untuk semua! Pom! Pom! (sound effect bunga api ).Haha.

Haaa, apa cerita internship korang? adakah sudah dikategorikan sebagai tenaga peningkat produktiviti company masing2 ataupun jatuh dalam kategori melangut berjam2 secara bergaya dan bergaji?Haha. Sweet betul membaca cerita2 fes day internship korang di blog masing2. Terasa dekat di hati walau jauh di mata (peribahasa tambah markah karangan bm spm).

Dan, untuk berlagak dengan anda semua, aku nak mengumumkan sekarang aku dah biasa bangun pagi! haha. Dah 4 hari bangun pukul 6 pagi. Diam a jangan kutuk 4 hari pun boleh dikira habit lah! Kool kan berbanding si lahabau2 rentap dan quek yang masih tidur sampai tengahari sebab masuk intern lambat lagi. Belum cerita si cacat dan terencat Ainmisnan dan kawan2 yang memang tak ada intern pun dorang tu memang tidur tak bangun2 punya cuti ni. Dalam kul 830 pagi dah mula melangut di ofis OGM di Damai Perdana Cheras. Yea yea aku tau ramai carut wtf itu company OGM tidak pernah dengar pun. OGM stands for Oil & Gas Management (M) Sdn. Bhd. Company nih macam company yang serv for Petronas, Shell, Titan Petchem, & byk lagi company besar yang lain. Di bawah ini adalah 5 perkara tentang internship aku yang korang boleh jadikan bahan bacaan masa lapang, lebih baik dari korang melangut di ofis.

1. OGM ni rupanya kecik je 30-40 people je, but kukuh la since semuanya engineers. Memang company ni a group of engineers je. Selain engineers ada sorang secretary dan dua org finance je. But mmg kool la sebab dapat kerja dengan banyak abg2 & kakak2 engineers yang friendly dan byk expose cane kerja2 engineer real world. Bos paling besar pun dapat borak friendly kaw2. Da a kelakar apek tu. Haha.

2. Kerja2 aku buat as intern pun memang kaw sat punya chemical engineering. Dok analyse berpuloh2 PFD dan P&ID. Kalau aku amek exam Plant Design balik ni maw bleh skor soalan2 dari neraka yg Dr. Suzana kasi hari tu. Haha. 

3. Elaun scholar Petronas aku untuk bulan ini dah mencapai paras minimum. Semuanya pasal persediaan intern. T_T. Ada kawan2 mahu support jadi sugar daddy dan sugar mummy? haha.

4. Isnin depan pukul 7 pagi flight ke Miri. T_T. Hopefully miri nice kaw kaw. 8 bulan duhh! dah a tak pernah pergi borneo seumur hidup! Duhh lagi.

5.Gila excited duhh mahu pergi offshore. Tapi kena training dulu a plak. Cam haram je dengar nya training dia. Terjun laut dari 30 kaki la.. survive dari replika helikopter tenggelam la..duhh.  Camano den neh jangg.
Arh. Layan!

Untuk kawan2 tersayang muah2 semua moga anda semua dapat adapt secepat mungkin ngan life n kerja2 intern. Gudluck, Gambatte, Chaiyok2, Fighting!!!

Tuesday, November 24, 2009

999.

9 July 2010, Malaysia:

Orang ramai pasti teringin nak tahu apa yang terjadi kepada penjenayah2 yang diburu pihak berkuasa seperti yang dilaporkan media tempatan. Pihak berkuasa masih tidak berjaya menangkap setiap dari mereka kerana masing2 mempunyai skil2 licik utk melepaskan diri di samping bergerak solo instead of group. Namun, atas informasi2 terkini dari orang awam nampaknya jejak2 mereka telah berjaya dikesan. Dibawah ini telah disenaraikan profile2 terkini mereka.

Abang K


Turut sering disalah sebut sebagai Abang Gay. Kedudukan terakhir dikesan di Kerteh, Terengganu. Jenayah terakhirnya ialah konspirasi meruntuhkan struktur pelantar minyak Petronas. Berjaya menyebabkan kerugian beratus juta ke atas Petronas. Penyamarannya sebagai intern kejuruteraan civil mula disyaki orang sekeliling bila mempropose pembinaan struktur pelantar minyak menggunakan 100% material kayu yang disalut tepung susu bina badan. Alasan nya ialah susu bina badan adalah bagus untuk badan tough, teori sama boleh diapply untuk kekukuhan bahan binaan. Informasi terkini turut menyatakan berjaya menyebabkan beberapa gadis Terengganu mengandung anak luar nikah. Untuk gadis2 Terengganu yang lain sila berjaga2.


Bounty Rewards: Setin susu bina badan.


John Labu


Kali terakhir di lihat berlegar2 di Johor Bahru. Jenayah terakhir ialah dipercayai terlibat dalam pengeboman Tambak Johor setelah dilihat asyik mengambil gambar menggunakan D60 di tempat kejadian beberapa hari sebelum kejadian. Menyamar sebagai intern Civil Engineering di UEMLand JB, beliau berjaya membuatkan bosnya stress bila asyik mengambil foto2 candid bos semasa bos sibuk membuat kerja. Rakan2 coworkers turut leka mengerumuni PC beliau untuk bermain PES 2010 di ofis, dipercayai salah satu sebab keuntungan dan produktiviti UEMLand merosot 120%. Turut direport telah kahwin lari dengan gadis pilihan hati secara senyap2 di Singapore tanpa pengetahuan ibu bapa kedua2 belah pihak.


Bounty Rewards: Sebiji bantal peluk penuh karangan cinta.


Si Pemaduk



Penjenayah paling licik ini dikesan latest di Wangsa Maju. Jejak langkahnya paling ultimate sukar dikesan kerana beliau hanya beroperasi di malam hari dan tidak pernah bangun di pagi hari. Rakan sekumpulan juga kagum dengan keupayaan beliau tidur tak bangun2 pagi sampai malam utk seminggu berterusan tanpa henti. Gadis2 di ofis dari kerani sampai akak cleaner telah mangsa ringan ringan dan persetubuhan haram beliau setelah cair dengan ayat2 manis pemaduknya. Jenayah terakhir ialah terlibat dalam kes penculikan dan mengacu pistol ke kepala Dr. Nik, pemilik syarikat Dr. Nik & Associates setelah asyik disound Dr. Nik akibat tidak pernah datang kerja dan manjang escape. Setelah itu beliau telah cuba mengambil alih syarikat dengan cuba mendaftar secara haram penukaran nama syarikat menjadi Dr. Madi & Associates tapi tidak berjaya sebelum jejaknya lenyap tanpa kesan.



Bounty Rewards: Sebatang rokok. Masih useless dan perlu ditembak mati.


Si Sampan.


Terakhir dikesan berlegar2 di menara Dayabumi, KL. Jenayah terakhir ialah pengeboman sebelah menara KLCC setelah stress dengan tempat kerja company KLCC Holdings. Dikatakan bersembunyi di rumah milik bapanya En. Azhari di KL. Kegiatan memainkan dan dipermainkan perasaannya juga masih diteruskan sehingga dengarnya agak2 critical state beberapa minggu ini tapi bijak merahsiakan hal2 terjadi hingga tiada siapa yang tahu. Juga dikenalpasti sebagai punca kebangkrupan KLCC Holding bila menyeludup beratus juta Ringgit Malaysia untuk simpanan masa depan. Dikatakan mengalami excessive delusional state bila sering mengaku diri sebagai manager team Real Madrid FC di tempat kerja sampai orang sekeliling terpinga pinga.

Bounty Rewards: Tawaran menjadi assistant manager Real Madrid FC.


Abang Rentap.


Representative masyarakat orang asli dalam kumpulan ini dilihat kali terakhir di Melaka. Ya, kumpulan ini memang dibentuk berdasarkan prinsip 1Malaysia maka wakil macam2 kaum ada. Jenayah terakhir dipercayai menyebabkan Petronas Penapisan Melaka rugi beratus ribu bila beliau menyumpit tangki reaktor utama sampai leak demi membuktikan kemampuan sumpitan beliau kepada orang ramai. Disyaki memblackmail bosnya secara diam2 bila tiba2 bos Petronas Penapisan Melaka mengaktifkan rules baru untuk semua memakai cawat daun pisang di tempat kerja menggantikan uniform rasmi. Beroperasi secara duo dengan seorang lagi penjenayah Si Quek. Turut sama mengalami delusional state apabila asyik mengaku sebagai manager Arsenal FC dan bertanya2 tips FM2010 setiap lima minit dari coworkers lain yang sibuk bekerja sampai mereka stress.


Bounty Rewards: Sticker 1Malaysia + Tshirt Oren Siswa Benci Dadah.


Mr. Pop


Kali terakhir dikesan di KLCC. Berjaya menyelamatkan diri dalam kejadian pengeboman menara KLCC oleh rakan sekumpulan sendiri Si Sampan. Jenayah terakhir meracun bos departmentnya di KLCC dengan bahan kimia ciptaan sendiri setelah bos cuba mintak pinjam kereta skyline nya. Peratusan attendance ke office kurang 31.4% dengan lebih banyak masa dihabiskan tidur di tengah jambatan KLCC. Beliau juga dikatakan telah selamat bernikah dengan seorang amoi berkulit gebu namun tak dapat dipastikan identiti. Mr. Pop juga adalah dilaporkan sebagai seorang yang bussiness minded dan multitasking bila turut aktif menjalankan perniagaan sampingan membuka restoran di cafe world Facebook sambil menghebahkan diri sebagai manager Liverpool FC kepada orang ramai di jalanan.


Bounty Rewards: Sekeping gambar amoi berkulit gebu.


Si Quek.

Penjenayah berbangsa Nepal ini paling mudah dikesan kerana diameter ukur hidungnya yang extravaganza. Dilihat paling akhir di Melaka bersama2 Abang Rentap. Juga menyebabkan kerugian beratus ribu kepada Petronas semasa persaingan menentukan hidungnya vs sumpit Abang Rentap sapa lagi kuat. Dengan ekspresi wajah yang sama setiap masa beliau menghentak hidung ke sebuah tangki reaktor Petronas Penapisan Melaka sampai leak juga. Menurut interview bersama seorang Aci, 44, " Ayyo aci memang dendam sampai sikarang sama ini orang. Dia ini pernah langgar saya sama anak2 atas motor smpai sakit jatuh aduhh. Aci hope pihak polis itu jumpa saja ini orang terus bunuh sampai mati. S%*!&##! (selitkan carutan dalam bahasa india)". Maaf kepada pembaca aci punya language agak tunggang langgang. Tak 1Malaysia betul Aci ini.

Update: Semalam Aci itu telah dibunuh secara kejam dengan kesan hentakan dalam yang berbentuk hidung dilihat di tengkorak kepalanya. Pihak polis masih tertanya2 dan mencari identiti siapa pembunuh itu.

Bounty Rewards: Tiket bercuti ke Nepal 3 hari 4 malam.


Ah Jaw.


Paling terakhir penjenayah berketinggian kurang tinggi ini dikesan di area KL. Jenayah terakhir yang dilakukan adalah jenayah penipuan kelas atasan bila menyonglap duit company Jurutera Perunding Wawasan KL sebanyak lima ratus juta ringgit untuk kegunaan diri sendiri di kelab2 malam di sekitar Kuala Lumpur. Pihak berkuasa telah lama mengesan jejak langkah beliau tapi kerana sifat pailang yang kukuh beliau masih bebas sehingga kini. Dikatakan telah dianugerahkan sebagai King of the Civilians. Masih tidak pasti sama ada itu adalah gelaran sebagai raja untuk semua orang2 awam atau pelajar kejuruteraan awam sahaja. SPR sedang memerhatikan beliau dengan rapat atas tuduhan merasuah housemate dengan kerepek2 lebihan dari party civil. Gadis2 dan bapuk2 semua dinasihatkan berjaga2 dari terpikat dan tertipu kerana jejaka ini mempunyai asset cute yang high class dan mencairkan.

Bounty Rewards: Kerepek jajan yang rangup.


Sekian kata, moga mereka semua berjaya dalam jenayah2 yang bakal dilakukan. gudluck kawan2! jumpa lagi di rumah yang sama lapan bulan lagi muah2.

Thursday, November 12, 2009

Well said, well said.

Hi all. Ye ye aku tau korang nak maki aku esok pagi pukul 900 pagi ada final exam economics engineering tapi still mahu buat post baru pada jam 1245 pagi. Tapi aku terpaksa, since tiba2 tadi dapat email yang agak2 touching yang aku sure korang pasti jeles bila baca sebab kawan segroup korang tak buat camni untuk korang. Aih2 touched betul.

Emel ni dari Mokgatla, groupmate ETP aku. Dia international student dari South Africa cos EE.
Aih. Bacalah. Touched btul bila baca and teringat penat lelah kerja2. Thanks Mokgatla. U r the best groupmate too. Tak sempat lagi balas email dia but sure, well said, well said.=) love u all etp mates group 32!

Hi,

Let me take this opportunity to thank you for being great teammates in our ETP mandate. It was not easy, but I am happy we pulled it off without any major hiccups. Our multi-disciplinary integration worked well and surprised a lot. We might not have gone through to EDX (who cares about EDX anyway?), but a lot of people acknowledged the masterpiece we came out with. With such limited time we had, it was really breathtaking to have developed such a product from scratch.
From you guys, I learnt a lot and will always be grateful to you for teaching me so much more. It was indeed a great experience being in your midst and learning from each other.

Haziq: What can I say about you? You are such a great leader. Your confidence in us was really helpful. You never shied away from your responsibilities and led us with aplomb. Your management qualities are really marvelous. Your mechanical knowledge really came in handy. Most importantly, your willingness to learn from other team members makes you an excellent leader. If only this world could have leaders like you. You managed to juggle your leadership responsibilities with those of being a mechanical champion and you excelled well. We were successful because of you. You steered our ship to calmer waters.

Wan: The mood you brought to the team helped a lot. I couldn't help but marvel at your calmness. Even through difficult times, you still found a way to smile and boost the team's morale. You are such a great leader. You helped Haziq well in executing the leadership of the team and you did it with flying colours. I learnt a lot from you. Now I feel like I can enter a mechanical engineering class and still come out with a degree. Your design capabilities and never-say-die attitude are out of this world. You were really a breath of fresh air in times of need. Your strong character is the most important attribute I saw in you and it helped to build a great team.

Anas: Wow, what a crazy idea that was!!! I wonder how you came to think of it in the first place. You are really a great philosopher and this idea shows how much of a family oriented person you are. I like the fact that you were always open to suggestions from other team members. You took your time to make us a great team with your idea. Your willingness to perform duties that seemed far off your expertise helped us a lot. You never restricted yourself, but were always willing to explore and venture into new horizons. Your support to our leaders was phenomenal. Your chemical knowledge is what our world needs to ease the burdens we are subjected to.

Raizil: What an economist! Your financial expertise is what our governments need. You took the responsibilities without any complaints and accepted to do what seemed to be out of your scope. Your desire to learn came in handy at the end. Your contribution to the team was very incredible. Though we were not building the Penang bridge, you still managed to help us in bridging the gap of skills within the team. Your down-to-earth attitude when dealing with us was priceless. You supported Haziq very well and thus made a great contribution to the team. Your help in technical areas is highly appreciated and noticed.

Zahidah: Thanks for being such a driver in the team. You kept the team organised and professional in all you did. I guess we gave you a lot of problems especially with our last minute works, but you never lost hope in us. You kept the team going even when the stress levels were skyrocketing. Your desire to learn from us is what made us a success. It must have been really difficult working on something that was not directly related to your field, but you still stuck around and shared the most of great ideas. Your management skills are really enterprising. With you, we managed to meet all our deadlines and targets without fail. You steered us in the direction of total progress. Your hard work in doing things that you might not have thought you would before was really great.

Thank you guys again for being such great teammates and people. I did not only learn the technical aspects from you, but also the soft skills needed to be a completely well-rounded human being. Please continue to do the great works for the rest of your lives. I believe that your total contribution, effort and attitude can help transform the world into a better place. They are the recipe for the betterment of humankind.

I wish you all the best in your future endeavours. May God the Almighty be with you throughout your studies and beyond. Have a great time during your internship next semester. Continue to learn and share knowledge with those you will be working with like you did in this semester. Your great attitudes rub off very nicely on others, I am a better person today because of you guys. I am more knowledgeable than I was before we started working together. Good luck with your exams. May God continue to shower you with all His blessings.

I would also like to apologise for anything I might have said or done that may have offended (directly or indirectly) any of you during our time working on our project. I am really sorry if I somehow didn't meet your expectations.

Kind Regards,
--
Mokgatla "Abby" Lefawane
Electrical and Electronics Engineering
Universiti Teknologi Petronas

Saturday, November 7, 2009

Konfesyen.

Final Preparation Data.
Foundation= 3 minggu sebelum final.
1st year= 2 minggu sebelum final.
2nd year= 1 minggu sebelum final.
3rd year= ___?

Kawan2 sila fill in the blank. Korang cuma perlu interpolasi data diatas sahaja untuk tahu jawapannya. Ya. aku terpaksa confess semester ni preparation untuk final paling sampah sepanjang hidup di UTP. Walaupun cuma 4 final paper yang perlu diambil tapi boleh dikatakan otak lansung kosong untuk 3 subjek. Kosong. Kepada adik2 junior, ya ini memang graf yang sama akan dilalui oleh semua pelajar utp. Tahap kemalasan adalah berkadar terus dengan tahun dan semester anda stadi. Jadi janganlah bermimpi jika korang malas sekarang bila anda masuk year depan anda tiba2 rajin. Anda cuma akan bertambah malas tahap kutu lepak tepi divider sambil bermain gitar tengah maghrib. Betul tak tipu ni.

Psst. Doakan aku berjaya. 4 Papers. God please be with me.

Wednesday, November 4, 2009

Circus

Ini lagu yang menawan hati dan jiwa aku sekarang. Fun betul jika korang dengar pasti tersenyum riang tatkala kematian awek sekalipun (hiperbola2 kucing). Tapi jangan pula bunuh awek korang kemudian try dengar lagu ini untuk membuktikan ayat aku tadi. Nanti aku dituduh penyebar dakwah sesat pula.

MC MONG - CIRCUS




MC Mong ni memang funny. Dia also comedian but at the same time penyanyi solo lelaki paling popular Korea. Lagu2 dia banyak kelakar, easy-listening dan comel tahap kucing jiran sebelah. Korang boleh usha track lain MC Mong seperti Ice Cream, Indian Boy, Invicible, Horror Show dan banyak lagi. Memang bes pasti tidak bosan lah! Video clip dia pun semua gila2. Tak satu pun video klip dia bosan. Betul nih tak percaya tengok sendiri. Fast2. Ok aku terpaksa sambung stadi untuk final semula (-_-")

Monday, November 2, 2009

Barbie Que!


Ahaaa. Usah risau dengan tajuk di atas. Aku tidak memaki siapa2 atau mana2 Que, sama ada Que Haidar, Que Effendy atau pn mana2 Que yang lain. Tapi Que Haidar memang barbie sebenarnya. Lakonan dia dah la menyakitkan hati lepas tu muka dia macam pelepah kelapa tapi dapat meniduri Linda Jasmine.




Camni, tujuan sebenar post ini adalah berkaitan Chemi Barbeque + Family Outing utk batch Chemical Engineering 3rd Year 1st Sem. Event ini berlansung petang dan malam Sabtu 31 Oct lepas, dengan over 3/4 jejaka2 dan gadis2 batch hadir. Memang mantap dan supportif jejaka gadis chemy skalian nih. Ada yang tak dapat datang makan2 tapi tetap datang tolong2 or join tengok2 sekejap. Memang terbaiklah. Tak sia2 perit zahir batin Brian jadi project manager bbq nih. Dah macam bermastautin dalam bilik aku dan Rentap dah dia manjang datang berdiskusi tentang bbq sejak sepuloh hari sebelum tarikh kejadian. Dengan tiga kepala kami yang sengal2 sahaja ini memang tak cukop kalau tak ada Tasha Aira Hazim Apon Picuk Fendy dan laen2 join skali organize. Kepada anda2 yang tak tahu Brian memang gave all his best utk bbq nih maka aku tabiklah sahabat aku sorang nih. Anda boleh usha dalam kepala otaknya cuma ada bbq sahaja sepuloh hari ni. Walaupun gaya blur2 anjingnya tetap ada tapi tak apa tetap berjaya jadi PM terbaik! Bawah ni adalah Brian a.k.a Arif Sazali untuk yang tidak kenal.



Seperti yang diplanning selain start bakar2 bbq pada petang kami juga ada games session. Games yang mendajal orang memang jadi pilihan organizer seperti kami, seperti games makan pisang tergantung ala2 monkey, makan jambu dalam air berkadar temperature seperti ais, dan minum air pelik yang mampu membuatkan anda muntah walaupun anda tidak mengandung. Games petang tu dimeriahkan lagi bila hujan lebat turun maka dari main games semata2 diorang turut start main hujan sekali. Apa lagi perasaan korang dapat rasakan bila ramai2 bersama batch korang bermain ujan sama2 macam dulu2? Gila enjoy! =D


 
 
 
 
 

Next Session malam adalah untuk bbq dan gift exchanges between semua orang di area parking depan Chanselor hall. Nice gak ni. Semua makan dengan kenyang dan gembira. Aku dapat doll Patrick dalam cerita SpongeBob. Gila nice. Since semua nama pemberi adiah adalah rahsia maka sampai sekarang aku wonder sapa bagi. Kalau aku tahu sapa memang aku bagi adiah menarik time next besday dia! After makan seperti biasa sesi wajib photoshoot bersama labcoat beramai2. Kacak betul semua.





Chemys guys girls n gays saya memang sayang korang lah! Thanks semua yang support dan tolong sekali. Terharu betul kami semua. Sweet gila lah korang. For more pictures sila usha album di facebook ya thru links di bawah yep.
Session Games Petang.
Session BBQ Malam.

Thursday, October 29, 2009

Ze Bimbo called Scarlett Jo.

Psst. Sini bisik2. Aku tau izni dah post dalam facebook tapi aku rasa ini adalah terlalu sesuai utk menjadi material Goreng Pisang Cucur Udang maka aku publish disini juga. Untuk anda yang blur UTP sedang kempen mpp dan sana sini orang ramai mengiklankan calon pujaan masing2 termasuk la di status gtalk. So ladies and gentleman, sit back, light on your cigarettes and enjoy.

(Bulat2 dari post fb Izni Mus)
Pada suatu hari yang indah

watak1 ;; pepel @ nurain binti rahman 11614
watak2 ;; anas @ ahmad anas anas sile isi no id sendiri aku tatau

nenasoren: vote for #88!ini status gtalk anas promot rajo

pepel:
haha
rajo msuk ke jd mpp
wahh
seyes ke nie

nenasoren:
aah

pepel:
ak nk vote la cm nie
wahh

nenasoren:
aa
vote a
bgs2

pepel:
cm ni rajo kne bw keamanan ler

Sent at 11:34 PM on Monday

nenasoren:
da tu
sapot a
wat set as my pic
rajo lambang kbangkitan plajar neh

pepel:
dah2
ni ak xnmpk poster dier pown
wahh
xsgka rajo msuk eh
hahahaha

nenasoren:
ada je
ko x pasan

pepel:
ye ker
kt mn
ak bnyk nmpk poster dak2 ni

nenasoren:
ala
byk
ko tak g klas

pepel:
aikk..tp rajo intern kot sem dpn

nenasoren:
ko tak tau katne kot

pepel:
ohhh
hrus ah sokong rajo!
bkn rm!
bgos2
ak suke nii
ak nk sebrkn nie

nenasoren:
bgs2

pepel:
hahaha
ak dh sebrkn
tp kn asal no 88
jauh kot
rmai ke msuk

nenasoren:
bleh pilih no ikot no yg kita nak actually
tp if no tu org len dah plih tak bleh a

pepel:
ohh..ye ker
ko ni mcm prnh msuk

nenasoren:
aku tny rajo la
aku pn curious gk dmit

pepel:
sial anas
hahahahaha
mnipu ak demmit
pilin ckp tipu
malu kot
ak promote kt rma org nie
adoii
sial

Sent at 11:45 PM on Monday

nenasoren:
la
btul la

pepel:
aha btul2

nenasoren:
ko tak nmpk poster kt bwh ke

pepel:
pilin ckp dier tpu ak
ak xnmpk
tp ak nmpk rajo trun bwh tdi
cm sbuk je

nenasoren:
oh yea a
mmg a

pepel:
tp snyp je rajo msuk
cm underground jer

nenasoren:
ye a
lawan rm
bkan sng nak mng

pepel:
bole 2
kne bg taw dak2 rumah nie
iskhh
dc kot
bnyk bnd
hahaha
ak tgk gtalk rajo
dier ckp mkanan free
ye ye la dier 2

Sent at 11:51 PM on Monday

nenasoren:
haha
underground kena kuat sket kempen
ayat2 manis kna byk


Sent at 11:51 PM on Monday

pepel:
ans xgune
penipu
ambk makian ak nie

Sent at 12:48 PM on Tuesday penekanan hari isnin dan selasa

nenasoren:
hahaha
budoh sgt
sumorang komplot nk tpu ko
did pilin abra skali
haha


Sent at 1:39 PM on Tuesday
pepel:
haat gle
smua org kot
hahaha
xgune korg
xgune

nenasoren:
haha
ko yg bodo
ktorg glak kaw2 kot
haha

pepel:
mn ad
ak jujur kot
nseb baek ak trun blik xera
xera ckp
xgune tol nyer kwn2

Sent at 1:54 PM on Tuesday

nenasoren:
haha
ko tlalu bodo kot
pilin siap da btau
leh tarik balik
ko pcaya camtu je
haha
tym pilin btau ko tu
aku cpat2 suh dia tarik blk join tpu ko
haha

Sent at 1:55 PM on Tuesday

notakaki::
ye pepel itu rumet saye;;cumilkan??
mampu mmbuat esah izni pilin gelak sepetang smbil berguling atas lantai terkeluar air mata;;
kami nk kongsi kegembiraan di fb pula ;)


lanjutan: chat antara Habra dan Pepel pula.


Misz_Wawa:
wahhh pel
bgos2 sokong rajaw
hahahaa
nnt mase voting

Ain_Pepel:
hahahaha

Misz_Wawa:
turun taw

Ain_Pepel:
mst2
kol bpe?
ble2
ak ajk rmai2
kte kne pilih org bkn rm hbra
lgipown kwn2 k
kn*
hahahaha

Misz_Wawa:
hahahaa
btol3
bgs2~

Ain_Pepel:
tp poster rajo xnmpk wei

Misz_Wawa:
ajak kawan2
ade ni kt bilik ak
ak x tmpl ag
blok pompuan ak pegang
hahaha
bese la
dak2 ni
progress lembab sket

Sent at 11:54 PM on Monday

Ain_Pepel:
ohhh
ok2..sok ak ajk rmai2
kol bpe sok hbra?

Misz_Wawa:
haaa
x sure la pel
kol 11-2 kot
huhuu

and soon after that..

Misz_Wawa:
hahahaa
dye nak turun bilek xera wey
nak promote kt dak2 umah xera
haha
tgk pel sggp trun blik org promot
haha


notakaki::
diakui pel mmg seorang yg berhati mulia;;die mst supot korg punye jd kipas susah mati;;pel kami syg anda~


ze king!

Saturday, October 24, 2009

Happy Birthday Ain!



Hari ini 24 Oktober dan 445 pagi, ialah hari jadi teman UTP adik junior course Kejuruteraan Elektronik dan Elektrikal , Nur Ain bt. Haji Misnan. Lihat gambarnya di facebook, chantek bukan? haha. Wet n wild sangat kawan aku sorang nih. Aku mengenali NurAin Misnan ketika kem Belia Benci Dadah Rakan Muda disember 2008 namun entah apa silapnya kami lansung tidak pernah berkomunikasi. Sampai lah awal semester Jan 09 apabila seorang lagi member BBD Insyirah mengajak aku menyertai sesi lepak dinner bersama2 dengan NurAin Misnan di V5 baru kami mula berkomunikasi walaupun sesi itu hanya dipenuhi kisah dia berbangga2 disambut meriah peserta2 BBD ketika lepak di felda Ijok. Sejak hari itu, kami mula berkawan dan sering melakukan aktiviti2 seperti mengumpat dan usrah bersama-sama. NurAin Misnan memang dikenali sebagai seorang gadis kelakar dan ganas selain turut didambakan jejaka2 di UTP jika korang lihat list skandalnya yang berhelai2. Tapi, sebenarnya anda tak tahu dia juga merupakan seorang gadis sensitif dan penyayang. Mari, aku guide korang semua kenali Ain Misnan dengan lebih mendalam sambil sama2 mengucapkan Selamat Hari Jadi ke 20!

1. Chocolate kegemaran Ain adalah Cadbury. Tapi jika anda bagi apa2 jenis saja jajan dia akan terima. Menimbulkan tanda tanya kerana berat badannya tetap maintain mampu terbang bila ditiup angin sepoi2.

2. Huruf kegemarannya adalah D. Tapi baru2 ini huruf paling dibencinya adalah D. (Metafora sekali point ini. Haha.)

3. Jangan korang cabar Ain dalam merempit. Ya. Jangan berani cabar. Tidak2 jangan salah faham Ain bukannya minah rempit. Dia lebih layak diberi gelaran mat rempit terus. haha. Pernah eksiden motor sehari sebelum interview, tapi tetap maintain cool. Segamat adalah zone rempit biasa Ain sambil mempewwit2 awek2 yang lalu lalang.

4. Aku tak pernah tengok Ain Misnan mengamuk. Dia memang mengutamakan jaga hati semua orang. Walaupun kadang2 sampai dia sendiri pressure tapi dia still simpan demi jaga hati semua orang dan buat semua orang suka pada dia. Sweet, kan?

5. Jika anda baca blognya, anda akan rasa ada sumthng wrong dengan gadis ini dari segi bahasanya yang pusing2. Tidak2. Ain Misnan bukan keling. Dia cuma terenchat sedikit. Ramai kawan2nya juga menyokong fakta ini bahawa Ain adalah terenchat.

6. Bila Ain kata kan dirinya chantek, semua orang sila mengangguk2 simbol setuju untuk elakkan Ain kecil hati. Anggap saja perkataan chantek itu adalah sinonim lain untuk sengal. Perasan chantek adalah sebati dengan Ain Misnan. Well maybe Ain akan kekal chantek jika dia buang segala koleksi tudung indon dan tudung yuna dalam almari nya.

7. Di sebalik sikap rock nya dia adalah seorang yang jiwang. Setia dan hopeless romantic juga. Characteristic2 fan Nurkasih yang tipikal. Kadang2 menangis dan down tanpa sebab. Haha. Jangan lupa deal sekaton air kotak laici bila bertemu jejaka baru pengubat sepi ya.

Well Ain Misnan memang merupakan seorang kawan yang sweet & baik hati. U can always depend on her to be ur fren wherever in need. Ikhlasnya, anda tak akan pernah bosan dengan Ain. These 10 months of knowing her were really fun. You can say you are blessed when you have her as your friend. To Ain, happy birthday & semoga tuhan merahmati anda in everythng you do. Hepi Besday!